Politic

PSD și PNL au împărțit bugetul pentru 2024. Educația va avea cel mai mare buget din istorie

schedule 11 dec. 2023, 07:46

PSD și PNL au împărțit bugetul pentru 2024. Educația va avea cel mai mare buget din istorie
Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

PSD și PNL au decis în ședința coaliției cum împart bugetul pentru 2024. Sănătatea va primi mai puțini bani, în timp ce Educația va avea cel mai mare buget din istorie. Însă, Guvernul ar trebui să găsească 10 miliarde de lei pentru recalcularea pensiilor din septembrie. 

Liderii PSD și PNL au împărțit bugetul pentru 2024

Conform surselor Observator, Ministerul Sănătății va primi cu aproape 6 miliarde de lei mai puțin în 2024, în timp ce Agricultura va ieși și ea pe minus, cu mai bine de 1 miliard. În schimb, pentru Educație, liderii PSD-PNL au dat 55 miliarde de lei, adică 4,1% din PIB, cu peste 20 de miliarde de lei mai mult anul viitor. 

Cu acești bani vor fi plătite majorările salariale pentru profesori. Creșterea de 20% a veniturilor ar putea fi acordată etapizat, nu dintr-un foc, așa cum au promis politicienii pentru a opri greva cadrelor didactice. După aproape 5 ore de discuții, liderii PNL și PSD au stabilit prioritățile pentru anul 2024: creșteri de pensii și salarii în valoare de 45 de miliarde de lei, care vor adânci mai mult deficitul bugetar. 

O altă prioritate ar fi legată de investiții - Ministerul Dezvoltării va primi cu aproape 7 miliarde de lei în plus. Și Ministerele Transporturilor și Energiei vor avea bugete mai mari față de anul trecut. 

Cât și cum speră Guvernul să strângă bani în plus la buget

Unul dintre instrumentele pe care se bazează ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, este Legea 296 privind unele măsuri fiscal-bugetare, lege care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Ar veni bani în plus la buget din impozitarea microîntreprinderilor - mpozitul pe cifra de afaceri și modificările legate de cota de impozitare de 3% pentru cei care depășesc plafonul de 65.000 de euro sau 300.000 de lei.

La acestea se adaugă eliminarea facilităților fiscale pentru agricultură, construcții și domeniul IT și actualizarea valorii accizelor și TVA-ul de 19% pentru produsele agro-alimentare care conțin mai mult de 10 mg de zahăr pe suta de grame de produs.

Surplusul la buget adus de aceste modificări fiscale ar trebui să fie de 16 miliarde de lei, a anunțat Boloș. 

O altă sursă de suplimentare ar fi Ordonanța 90, supranumită Ordonanța Austerității, care limitează cheltuielile de funcționare ale statului. 

Ministrul Boloș a spus că, dacă în anii anterior ele creșteau în perioada noiembrie și decembrie cu peste 3-4 miliarde de lei lunar, în octombrie impactul suplimentar pe cheltuieli ar fi fost de doar 1,2 miliarde. 

„Ordonanța ne ajută foarte mult să ținem sub control deficitul bugetar și să nu riscăm pentru anul următor o eventuală suspendare a fondurilor, care ar fi catastrofală pentru țara noastră”, le-a transmis ministrul de Finanțe colegilor de partid.

În total, ministrul a anunțat că estimează o creștere a veniturilor de 47 de miliarde de lei (9,1% din PIB), influențată de noua lege plus creșterea PIB-ului nominal.

„A fost un an extrem de greu, fără niciun fel de măsură fiscal–bugetară care să aibă impact pe venituri, a trebuit controlat deficitul bugetar doar din măsurile gândite pe partea de cheltuieli”, s-a plâns Boloș.

Ministrul a subliniat că „partea de cheltuieli este destul de generoasă” și că a încercat protejarea investițiilor „fiindcă sunt motorul dezvoltării economice”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---