Politic

Se pregătește rotativa guvernamentală. Surse PNL: Va avea loc până la începutul lunii iunie

schedule 13 apr. 2023, 10:16

Se pregătește rotativa guvernamentală. Surse PNL: Va avea loc până la începutul lunii iunie
Foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Rotativa guvernamentală va avea loc până la începutul lunii iunie, spuns surse din PNL. Între timp, PNL și PSD continuă negocierile pentru lista ministerelor. 

Surse PNL: Rotativa guvernamentală va avea loc până la începutul lunii iunie

Protocolul semnat de PNL, PSD și UDMR în luna noiembrie a anului 2021 prevede că mandatul de premier al lui Nicolae Ciucă se încheie pe data de 23 mai 2023, apoi va fi numit un prim-ministru din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Până atunci, pe parcursul lunii mai vor fi evaluări în toate ministerele și agențiile. Ulterior, se va stabili care sunt portofoliile afectate de modificări. Negocierile în privința miniștrilor sunt și ele în plină desfășurare. Surse politice susțin că s-ar putea reduce numărul secretarilor de stat după schimbarea Guvernului.

Urmează evaluarea șefilor de agenții, secretari de stat și miniștri

Liberalii se vor întâlni, în jurul datei de 10 mai, într-o ședință a Biroului Politic Național, pentru o evaluare a șefilor de agenții, secretari de stat și miniștri și pentru a lua un mandat cu care vor merge în coaliție pentru rotativa guvernamentală.

Cei din PNL speră ca rotația premierilor să se termine până la finalul lunii mai, începutul lunii iunie. Acum, mandatul liberarilor este de păstrare a protocolului semnat la constituirea coaliției, însă există flexibilitate și pentru o negociere privind ministerele.

Totodată, la rotație este posibil ca numărul de ministere să se diminueze. Dacă protocolul de guvernare se schimbă, ar putea intra în discuții și cei de la UDMR. 

Fenechiu, despre cât va rezista coaliția PNL-PSD

În opinia lui Daniel Fenechiu, lider al senatorilor PNL, coaliția PNL-PSD va rezista până la finalul anului 2024. „Eu cred că sunt toate premisele ca această coaliție să dureze până la finalul anului 2024. Deci în situația în care nu apar elemente neprevăzute, aceste artificii care se întâmplă și acum la început de an, se vor întâmpla și când se va face rotația, se vor întâmpla probabil și la bugetul de anul viitor, probabil și în preajma europarlamentarelor, sunt niște artificii prin care fiecare partid încearcă să-și maximizeze un anumit tip de electorat.

Nu văd un motiv real pentru spargerea coaliției. Cred că sunt oameni raționali în ambele partide care susțin ca această coaliție să continue. În ipoteza în care nu apar elemente inedite, ca să mă exprim frumos, această coaliție va rezista. Dacă apar elemente inedite, vă dați seama că n-aduce anul ce aduce ceasul”. 

Senatorul PNL a explicat ce înseamnă elemente inedite: „Păi, nerespectarea unor înțelegeri, eventuale decizii luate, să zic așa, fără consultarea celuilalt. Cât a fost domnul Ciucă prim-ministru, toate deciziile s-au luat prin consens. Domnul Ciucă s-a consultat întotdeauna cu domnul Ciolacu și cu domnul Kelemen Hunor (...).

Dacă această chestiune va fi continuată de viitorul prim-ministru PSD, că va fi Marcel Ciolacu, că va fi altcineva, cu siguranță această coaliție va continua. Dacă ne vom trezi cu măsuri luate de genul românii vor să trăiască mai bine și trebuie să facem asta și nu contează ce zice partenerul, noi facem, atunci există posibilitatea ca lucrurile să degenereze”, conform rfi. 

Candidat comun PNL-PSD la Președinție?

Întrebat dacă PNL și PSD vor avea un candidat comun la alegerile prezidențiale, senatorul PNL a răspuns: „Nu-mi doresc și nu cred că e posibil. În primul rând, cele două mari partide din România au viziuni diferite în ceea ce privește foarte multe lucruri, ne-au unit în această coaliție pragmatismul și dorința de a le oferi românilor o guvernare, însă unu: nu cred că ar fi bine. Doi: o asemenea decizie ar nemulțumi profund electoratul liberal. Trei: eu cred că electoratul de dreapta își dorește un candidat al PNL, așa cum electoratul de stânga își dorește un candidat al PSD”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---