Social

Ferma Dacilor, ridicată și fără autorizație de construcție. De ce nu a fost primarul în control

schedule 27 dec. 2023, 15:37

Ferma Dacilor, ridicată și fără autorizație de construcție. De ce nu a fost primarul în control
Foto: ISU

Ferma Dacilor din satul Tohani, județul Prahova, nu doar că nu avea autorizație de securitate la incendiu, ci a fost ridicată și fără autorizație de construcție de către Cornel Dinicu. Pensiunea a intrat în legalitate de abia în 2020, spune primarul din Prahova, Virgiliu Nanu. 

Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, a spus că la Ferma Dacilor s-a construit fără autorizație, intrându-se în legalitate abia în anul 2020, când pentru acele construcții a fost obținut un certificat de edificare a construcției. 

„Nu au autorizaţie de construire. Au intrat în legalitate, în baza legii, în sensul că toate construcţiile după 2001, dar mai vechi de 3 ani, pot intra în legalitate făcând un raport de expertiză şi, bineînţeles, eliberarea unui certificat de edificare a construcţiei. Au intrat în legalitate în 2020. S-a făcut un PUZ, terenul respectiv a intrat în intravilan în baza acelui PUZ, iar ulterior au intrat în legalitate în baza acestor documente”, a declarat Nanu pentru Agerpres. 

Întrebat dacă s-a construit fără autorizaţie, prefectul a confirmat: „au construit fără a avea autorizaţie”. 

Pe site-ul oficial al pensiunii Ferma Dacilor se arată că bazele afacerii au fost puse în 2013. „Pentru motivele de mai sus, din dragoste pentru natură şi pentru gastronomia tradiţională, în 2013 am pus bazele Fermei Dacilor, gândită ca un proiect de, şi pentru familie”, arată sursa citată.

Primarul comunei Gura Vadului, Nicolae Marius Sora, a declarat că nu a fost în control la pensiunea care a ars ieri dimineață pentru că nu a putut lua legătura cu proprietarul din acte. Conform dosarului clasat de DNA, Cornel Dinicu administra societatea prin interpuși.

„S-au edificat clădirile - pensiune şi restaurant şi spaţii de cazare, în timp (...) Nu am fost în control. (...) Acolo este proprietară o anumită doamnă din Bucureşti, am încercat să luăm legătura cu ea, nu s-a putut lua legătura cu ea. (...) A fost control inopinat”, a declarat primarul.

Întrebat ce voia să verifice, el a indicat „partea de urbanism”. „Am vrut să verificăm existenţa acelor construcţii pe parte de urbanism. Proprietara sau cine e împuternicit a venit cu o autorizaţie de la Ministerul Turismului în care era specificat că sunt autorizaţi de Ministerul Turismului şi atunci am considerat că e autorizată această... Normal, ar fi trebuit să ceară o autorizaţie de funcţionare pe care nu au cerut-o”, a adăugat edilul. 

Cele șapte victime carbonizate, găsite de pompieri în urma incendiului violent de la Ferma Dacilor, au fost identificate pe baza probelor ADN. Anchetatorii au recoltat probe ADN pe care le-au comparat cu mostre luate de la rudele victimelor. În continuare autoritățile caută o a opta persoană dispărută. Printre victimele tragediei se află și fiul de 9 ani al patronului Cornel Dinicu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6285 RON
-0.00320
GBP
GBP: 5.7804 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.278 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.5442 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.093 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---