Social

Expertize din dosarul Ferma Dacilor: anchetatorii au aflat de unde a pornit incendiul. Administratorii pensiunii știau de „bomba cu ceas”

schedule 30 ian. 2024, 08:57

Expertize din dosarul Ferma Dacilor: anchetatorii au aflat de unde a pornit incendiul. Administratorii pensiunii știau de „bomba cu ceas”
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Incediul de la Ferma Dacilor a pornit de la un televizor instalat la mansarda pensiunii, pe care copiii l-ar fi folosit până spre dimineaţă pentru jocuri video, potrivit expertizelor din dosar. Ancheta arată că patronul complexului turistic ar fi montat de șapte ori mai multe panouri fotovoltaice decât trecuse în acte și s-ar fi acoperit cu documente false. Cornel Dinicu rămâne în continuare după gratii, iar administratorii în arest la domiciliu. 

Ferma Dacilor a ars de la un televizor, spun anchetatorii

Incendiul a pornit de la un televizor care era în priză în sufrageria din mansardă. Aproape de ora 05.00, după multe ore în care fusese folosit continuu, aparatul a scos fum și s-a aprins. Alte aparate electrice, lăsate nesupravegheate, au contribuit la declanșarea tragediei. 

Anchetatorii susțin că scânteia a fost însă neglijența criminală a administratorilor complexului turistic. Totul s-a întâmplat cu ajutorul funcționarilor din Primăria Gura Vadului, care au știut de nereguli, dar au închis ochii. 

Și neregulile nu se opresc aici. Chiar dacă se plângea că firma de electricitate nu îi mărește instalația electrică potrivit nevoilor pe care le are pensiunea, Cornel Dinicu a încercat să devină prosumator. 

Procurorii spun că patronul de la Ferma Dacilor ar fi montat de şapte ori mai multe panouri fotovoltaice decât trecuse în acte. Instalația îi permitea cel mult 23 de dispozitive, iar Cornel Dinicu a pus 150. Afaceristul ar fi cumpărat panourile de la un prieten din Suedia și ar fi plătit pentru ele în jur de 15.000 de euro. 

O firmă din București a montat panourile la pensiune și le-a trecut în acte pe toate cele 150. Când furnizorul de electricitate i-a pus în vedere că instalația de la fermă nu poate suporta atâtea dispozitive, cifrele au fost reduse imediat, din pix.

Pentru a acoperi urmele, în procesele verbale au fost trecute datele unei firme din Timiș, despre care procurorii susțin că nu are nicio legătură cu Ferma Dacilor

„Dacă eu am o racordare la reţeaua de distribuţie cu o putere de 8 kw este supradimensionată o instalaţie de 60 de kw, atunci când am soare şi produc, produc mai mult decât pot absorbi”, a explicat Cornel Bodea, specialist în energie, pentru Observator

Cornel Dinicu insistă în continuare că la mijloc este vorba de o mână criminală și a cerut chiar și testarea poligraf a mai multor martori din dosar. Patronul afacerii din Tohani și cei doi administratori au ajuns luni din nou în fața instanței. 

Pentru prima dată de la incendiul în care au murit opt oameni, după ce și-a îngropat cei doi fii și soțul, partenera bodyguardului Lucian Ene a stat de vorbă cu procurorii. Cornel Dinicu rămâne după gratii și administratorii în arest la domiciliu. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---