Social

Motivarea achitării ministrului Gabriel Oprea: mergea cu o viteză „decentă”, 110 km/h; impactul nu putea fi evitat

schedule 08 mar. 2023, 09:34

Motivarea achitării ministrului Gabriel Oprea: mergea cu o viteză „decentă”, 110 km/h; impactul nu putea fi evitat
Foto: Captură Agerpres

Polițistul Bogdan Gigină ar fi trăit dacă mergea cu 55 de kilometri la oră, arată concluzia judecătorilor, care au decis să îl achite pe generalul Gabriel Oprea. Motivarea în dosar? Fostul ministru de Interne mergea cu o viteză „decentă”. De vină ar fi fost o groapă nesemnalizată, iar impactul nu putea fi evitat. 

Ministrul Gabriel Oprea, achitat. Motivare în dosar: mergea cu o viteză „decentă”; impactul nu putea fi evitat

Omul legii circula cu 84 de kilometri la oră, iar limuzina ministrului avea 110 kilometri la oră. Potrivit judecătorilor, este o viteză decentă pentru o coloană oficială. Experții spun că singura posibilitatea în care ar fi putut frâna la timp era la o viteză de 50-55 kilometri la oră. Totuși, nu viteza a fost problema, subliniază judecătorii, ci groapa nesemnalizată.

Decizia în dosarul morții polițistului Gigină, venită în urma a 7 ani de procese, nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel. Patronul firmei care a săpat groapa în care a căzut agentul cu motocicleta a primit o condamnare de 2 ani și 8 luni cu suspendare, iar Tribunalul București a stabilit ca părinții și fosta soție să primească daune în valoare de 350.000 de euro.

Detalii despre accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină

Accidentul mortal s-a petrecut în octombrie 2015, când afară ploua torențial. Bogdan Gigină primise ordin de serviciu să urce pe motocicletă și să deschidă drumul pentru coloana oficială a lui Gabriel Oprea. A cerut retragerea din dispozitiv, scenariu neacceptat. 

Ploaia, întunericul și graba au transformat misiunea lui Gigină într-o cursă mortală, ultima din cariera sa. A intrat cu viteză într-o groapă nesemnalizată, săpată în mijlocul bulevardului Știrbei Vodă din București. 

Lucrarea, înregistrată pe 16 octombrie, trebuia să fie executată în perioada 16-18 octombrie. Ulterior, în 19 octombrie, execuția lucrării de remediere a avariei la rețeaua de distribuție a gazelor naturale a fost prelungită pentru perioada 19-21 octombrie. 

Procurorii DNA au susținut că de vină pentru moartea lui Gigină este chiar fostul demnitar. Printr-un ordin de ministru, Gabriel Oprea și-a oferit dreptul de a avea coloană oficială oricând dorește. 

Bogdan Cosmin Gigină avea 28 de ani, era căsătorit și lucra de opt ani în Ministerul Afacerilor Interne. Agentul șef adjunct de poliție a fost avansat post-mortem în gradul de subinspector de poliție de către ministrul Afacerilor Interne de la acea vreme, Gabriel Oprea, la propunerea inspectoratului general al Poliției Române. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---