Social

Proiect de lege: Angajații în concediu medical, verificați acasă de poliție

schedule 11 apr. 2023, 15:16

Proiect de lege: Angajații în concediu medical, verificați acasă de poliție
Foto: Shutterstock

Românii care sunt în concediu medical ar putea fi verificați acasă, de poliție, arată un proiect de lege depus în Parlament de Raluca Turcan. Prin acesta se dorește stoparea a ceea ce se numește „fraude legate de concediile medicale fictive”. 

Angajații în concediu medical ar putea fi verificați acasă de poliție. Proiect de lege depus în Parlament de Raluca Turcan

Inițiativa aparține deputatei PNL Raluca Turcan, care a completat că, în primele două luni ale acestui an, s-au solicitat deja sume uriașe pe concediile medicale.

De altfel, nu este pentru prima dată când apare o astfel de propunere. Și în 2010 s-a mai întâmplat, în plină criză economică, atunci când statul era disperat să obțină bani la buget.

Ministrul Muncii exclude această variantă

Ministrul Muncii, Marius Budăi, exclude adoptarea unei astfel de măsuri, din mai multe motive. „Mie nu îmi sună bine a pune în spatele fiecărui cetățean câte un paznic”, a declarat oficialul.

Un alt motiv constă în faptul că inițiatoarea proiectului nu a avut nicio consultare cu medicii de familie, unii dintre cei care emit aceste adeverințe.

„Probabil va trebui să mai angajăm încă vreun milion de cadre în Poliţie ca să avem la fiecare câte un paznic. Nu ştiu. O să văd motivarea. Nu am citit proiectul, însă mie nu îmi sună bine a pune în spatele fiecărui cetăţean câte un paznic dacă face aia sau dacă face ailaltă.
Într-adevăr, există şi acum o prevedere că pot fi controale la cei care sunt în concediu medical pentru a putea fi verificaţi. Chestiunea aceasta, să ne transformăm aşa în Gestapo ... am să văd proiectul. Nu l-am citit”, a declarat ministrul Mariu Budăi. 

Cine poate beneficia de concediu medical

Orice tip de concediu medical este reglementat prin legea 158.2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006.

Potrivit acestei legi, pentru acordarea concediului medical, angajatul trebuie să aibă domiciliul în România și să fi fost înscris în sistemul de asigurări sociale de sănătate cel puțin șase luni în ultimul an. Totodată, condiția ca activitatea să fi fost desfășurată în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de detașare sau în baza unui statut special prevăzut de lege. 

Conform legii, de aceleași drepturi se bucură și dacă nu îndeplinești situațiile descrise anterior, dar te numeri printre: 

  • persoanele autorizate să desfășoare activități independente;
  • persoanele care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații;
  • administratori sau manageri care au încheiat un contract de administrare sau de management;
  • membrii unei asociații familiale;

Cine are dreptul să elibereze certificatul de concediu medical

Certificatul de concediu medical poate fi eliberat de:

  • medicul primar;
  • medicul de familie - acestea poate acorda certificate de concediu medical cu durata de 1-14 zile, în una sau mai multe etape;
  • medicul specialist din ambulatoriu de specialitate sau spital;
  • orice medic care a încheiat o convenție în acest sens cu o Casă de Sănătate și are autorizație de liberă practică.

Conform legii, certificatele de concediu medical se completează și se eliberează la data la care are loc consultația medicală, indicându-se numărul de zile de concediu medical necesar în viitor, dar și codul de diagnostic despre care am discutat anterior. Excepție fac următoarele situații, când certificatul se poate elibera și la o dată ulterioară consultației:

  • în caz de sarcină și lăuzie;
  • pentru perioada de internare în spital;
  • pentru aparat gipsat, la scoaterea gipsului numai de către medicul ortoped sau chirurg;
  • în cazul îmbolnăvirii în străinătate;
  • în caz de carantină.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---