Social

Românii nu vor mai avea nevoie de adeverință de la locul de muncă pentru concediul medical

schedule 03 iul. 2023, 16:23

Românii nu vor mai avea nevoie de adeverință de la locul de muncă pentru concediul medical
H_Ko/Shutterstock

Conform unui nou proiect de lege care a fost depus în Parlament, angajații români nu vor mai fi obligați să aducă adeverință de la locul de muncă pentru concediul medical. Astfel, procedura de obținere a concediului medical va fi simplificată.

Românii nu vor mai avea nevoie de adeverință pentru concediul medical

Potrivit unui proiect de lege, angajații români nu ar mai avea nevoie de adeverința de la locul de muncă pentru concediu medical. Acesta ar urma să fie obținut mult mai simplu. Deputații USR care au și inițiat proiectul de lege spun că în momentul de față, pentru ca un român să obțină concediu medical trebuie să parcurgă mai mulți pași care le dă bătăi de cap.

"Angajații care au nevoie de concediu medical îl vor obține mai ușor, în mai puțini pași administrativi și cu costuri reduse, potrivit unui proiect de lege inițiat de deputatele USR Diana Stoica și Oana Țoiu.
În prezent, angajații care se îmbolnăvesc și au nevoie de concediu medical trebuie să parcurgă o procedură greoaie pentru a-l obține: trebuie să meargă la locul de muncă, să ceară adeverință pe formular standard și, cu adeverința semnată, să meargă la medicul de familie care îi acordă concediul medical. În cazul în care, odată ajuns la medicul de familie, angajatul constată că adeverința sa nu a fost completată corect, trebuie să reia întregul parcurs, ceea ce înseamnă alte drumuri, alt timp și alte costuri, precum și o întârziere în a beneficia de tratamentul necesar", potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit proiectului depus de deputații de la USR, adeverința de la locul de muncă nu va mai fi necesară pentru obținerea concediului medical. Astfel, angajatul va putea merge direct la medicul de familie pentru a primi concediu medical. După aceasta, concediul medical va fi trimis angajatorului, pentru a putea beneficia de acesta în limita zilelor disponibile.

"Gata cu drumurile fără rost pentru obținerea concediului medical de la medicul de familie! Prin acest proiect de lege de debirocratizare, reducem costurile și pașii administrativi, astfel încât pacienții să beneficieze de tratamentul necesar în cel mai scurt timp posibil.
Acum, obținerea concediului medical este întârziată sau chiar împiedicată, exact în momentul în care pacientul are nevoie de odihnă și vindecare. Prin acest proiect, facem procesul cât se poate de simplu, ușurăm viața pacienților și menținem independența medicilor de a decide pe baza criteriilor medicale, fără a fi influențați de informațiile primite de la angajatori", a declarat deputata USR Diana Stoica.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---