Economic

ANPC: Românii sunt înșelați la calculul ratelor. Protecția Consumatorului vrea să oblige băncile să schimbe schema

schedule 17 mai 2023, 08:57

ANPC: Românii sunt înșelați la calculul ratelor. Protecția Consumatorului vrea să oblige băncile să schimbe schema
Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) susține că românii au fost prea mult timp victimele practicilor înșelătoare ale băncilor. Marți au amendat 11 dintre aceste instituții pentru modul de calculare a ratelor pentru credite. Protecția Consumatorilor spune că una dintre variantele pentru care plătim în primii ani de credit 90% din dobândă și doar 10% din datorie ar fi urmare a unei înțelegeri de tip cartel între bănci. Mai mult și alte posibilități de plată, doar că băncile nu le prezintă clienților. Prin urmre, ANPC le cere instituțiilor bancare să schimbe calculul ratelor și schimbarea schemei cu o alta veche. Specialiștii spun că soluția propusă de Protecția Consumatorilor este imposibilă. În paralel, băncile au transmis că vor contesta amenzile modice.

ANPC susține că românii sunt înșelați la calculul ratelor. Cum vrea Protecția Consumatorului să schimbe schema

Chiar dacă după această schemă a funcționat sistemul ani la rând, ANPC acuză acum băncile de practici înșelătoare și vrea să le oblige la alt calcul al ratelor, atât pentru creditele ipotecare aflate în curs, cât și pentru cele viitoare. 

„La numai un an de la accesarea creditului, deja vom avea diminuat corpul principal al creditului substanţial în raport automat cu dobânzile. Vom sesiza Consiliul Concurenţei legat de ce am constatat. Vom emite ordine în perioada imediat următoare de încetare a acestor practici comerciale incorecte”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC. 

Cum arată calculul cerut de ANPC. Este, de fapt, vechi și nefolosit de bănci

Se numește rate cu dobândă descrescătoare, doar că e puțin aplicat. Dobânzile sunt mai mici, iar băncile nu le spun prea multor clienți despre această schemaă, deși sunt obligate să ofere românilor toate opțiunile.

„În sine, calculul nu este înșelător. Ce poate fi înşelător este faptul că nu i s-a făcut fiecărui consumator şi un scadenţar cu rate descrescătoare, că să poată lua decizia în cunoştinţă de cauză”, a spus Irina Chițu, expert creditare, pentru Observator.

Mai clar, în cazul ratelor descrescătoare, rambursăm o sumă lunară mai mare decât dacă am alege ratele egale. Soldul scade mai repede și, deci, plătim dobânzi mai mici. Însă opțiunea nu este accesibilă oricui.

„Chiar dacă un client alege o dobândă descrescătoare, gradul de îndatorare fiind de 40 la sută, există posibilitatea să nu se încadreze”, a explicat Camelia Grădinaru, broker de credite. 
„Pentru un scadențar cu rate descrescătoare ai nevoie de un venit mai mare”, a completat Irina Chițu, expert credite.
„Cei de la ANPC sunt analfabeţi funcţional. Pur şi simplu, nu înţeleg cum se calculează dobânda. Dacă principalul e egal de-a lungul ratei, în momentul în care se adună dobânda, rata la începutul creditului va fi atât de mare, încat 99 la sută din persoanele care vor să se împrumute nu vor mai îndeplini condiţiile de creditare”, a adăugat Gabriel Biriș, analist fiscal.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---