ANPC susține că românii sunt înșelați la calculul ratelor. Cum vrea Protecția Consumatorului să schimbe schema
Chiar dacă după această schemă a funcționat sistemul ani la rând, ANPC acuză acum băncile de practici înșelătoare și vrea să le oblige la alt calcul al ratelor, atât pentru creditele ipotecare aflate în curs, cât și pentru cele viitoare.
„La numai un an de la accesarea creditului, deja vom avea diminuat corpul principal al creditului substanţial în raport automat cu dobânzile. Vom sesiza Consiliul Concurenţei legat de ce am constatat. Vom emite ordine în perioada imediat următoare de încetare a acestor practici comerciale incorecte”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Cum arată calculul cerut de ANPC. Este, de fapt, vechi și nefolosit de bănci
Se numește rate cu dobândă descrescătoare, doar că e puțin aplicat. Dobânzile sunt mai mici, iar băncile nu le spun prea multor clienți despre această schemaă, deși sunt obligate să ofere românilor toate opțiunile.
Citește și:
Șeful ANPC, despre înlocuirea casierilor cu casele selfpay: „Este o abordare discriminatorie”
Apicultorii români nu mai vor mierea din Ucraina pe rafturile noastre
Scandal monstru în Mamaia, după ce însuși șeful ANPC a venit în control
„În sine, calculul nu este înșelător. Ce poate fi înşelător este faptul că nu i s-a făcut fiecărui consumator şi un scadenţar cu rate descrescătoare, că să poată lua decizia în cunoştinţă de cauză”, a spus Irina Chițu, expert creditare, pentru Observator.
Mai clar, în cazul ratelor descrescătoare, rambursăm o sumă lunară mai mare decât dacă am alege ratele egale. Soldul scade mai repede și, deci, plătim dobânzi mai mici. Însă opțiunea nu este accesibilă oricui.
„Chiar dacă un client alege o dobândă descrescătoare, gradul de îndatorare fiind de 40 la sută, există posibilitatea să nu se încadreze”, a explicat Camelia Grădinaru, broker de credite.
„Pentru un scadențar cu rate descrescătoare ai nevoie de un venit mai mare”, a completat Irina Chițu, expert credite.
„Cei de la ANPC sunt analfabeţi funcţional. Pur şi simplu, nu înţeleg cum se calculează dobânda. Dacă principalul e egal de-a lungul ratei, în momentul în care se adună dobânda, rata la începutul creditului va fi atât de mare, încat 99 la sută din persoanele care vor să se împrumute nu vor mai îndeplini condiţiile de creditare”, a adăugat Gabriel Biriș, analist fiscal.