Ce trebuie să știe angajatorii despre noua lege a dialogului social
În anul 2019, noua lege a dialogului social era doar un proiect legislativ inițiat spre a fi adoptat. Legea prevedea protejarea și susținerea dialogul social și exercițiul anumitor drepturi ale angajaților. În decembrie 2022, noua lege a dialogului social, Legea nr. 367/2022, a fost adoptată în mod oficial. Noua lege a dialogului social poate fi consultată AICI.
Noua lege este bazată pe un grup de mecanisme noi, creative și motivaționale, care au drept scop încurajarea organizării și asocierii sindicale, dar totodată și deschiderea accesului organizațiilor sindicale nereprezentative la dialogul social. Legea nouă se axează și pe o serie de obligații suplimentare pentru angajator în ceea ce privește informarea și consultarea angajaților, dar și pe accentuarea multiplelor niveluri de negociere colectivă și reintroducerea contractului colectiv de muncă la nivel național.
Citește și:
Liderii de sindicat, declarații după ieşirea de la Guvern: Greva continuă
Angajații de la ANAF și Ministerul Finanțelor protestează
Cu cât se vor majora salariile profesorilor după adoptarea OUG
De asemenea, noua legea dialogului social cuprinde măsuri mai dure și neutralizează multiple prerogative ale angajatorilor. Deoarece modificările Legii nr. 367/2022 sunt destul de dezvoltate, am ales să punctăm în special aspectele cheie care reprezintă adevărate probleme în activitatea angajatorilor și care s-au transformat deja în obiectul unor interpretări diferite în practică.
Citește continuarea pe wall-street.ro.