Politic

Câți bani va lua de la anul un profesor cu pensia de 3.507 lei. Noua lege a pensiilor, adoptată cu scandal

schedule 21 nov. 2023, 08:16

Câți bani va lua de la anul un profesor cu pensia de 3.507 lei. Noua lege a pensiilor, adoptată cu scandal
Foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Noua lege a pensiilor a fost votată cu scandal în Parlament. Au fost discuții lungi și replici dure atât în comisii, cât și în plenul Camerei Deputaților. Majorarea veniturilor vârstnicilor este susținută de ambele partide din coaliția de guvernare, însă opoziția insistă că nu sunt destui bani la buget pentru creșterea de 40%. 

Noua lege a pensiilor a fost adoptată cu scandal

Amendamentele la legea pensiilor au fost dezbătute în comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor timp de cinci ore, în prezenţa ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

„Rugămintea pe care v-o adresez este să jucăm în echipă şi nu pe contre”, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Totuși, a ieșit scandal:

„Domnule preşedinte de grup...”
„Domnule preşedinte, lăsaţi-l să vorbească! Domnule preşedinte, lăsaţi-l să vorbească! Dar lăsaţi-l să vorbească!”

Reprezentanţii AUR au venit cu pancarte şi au susţinut că mulţi români vor fi dezavantajaţi de noua lege a pensiilor. Spiritele s-au încins şi printre sindicaliştii veniţi la şedinţă.

„Cine v-a adus pe dumneavoastră aici, îl rog să vă calmeze”, Adrian Solomon, deputat PSD.
„Dar chemați jandarmii, că eu abia aștept, să știți! Pe cuvânt dacă nu!”, miner.

Potrivit noii legi, pensiile care ar fi scăzut la recalculare vor rămâne la valoarea din prezent, dar nu vor mai fi indexate cu inflaţia în viitor.

„Noi avem calcul făcut pentru un miner care astăzi ar ieşi la pensie cu o pensie de 8.000 de lei, de la 1 ianuarie ar urma să aibă o pensie de 4.800 de lei”, Darius Cîmpean, președinte Sindicatul Muntele.

Și ambulanțierii sunt nemulțumiți de hotărârea guvernanților, căci în cazul lor nu se mai ia în calcul munca în condiții speciale la stabilirea pensiei.

„Nu putem face gestul de grevă generală, dar o facem punându-ne viaţa noastră în pericol pentru favoarea cetăţenilor”, Gheorghe Chiș, președinte Federația SIndicală Ambulanța.

Contre între putere și opoziție

„Din nou îi amăgiţi cu o minciună în prag de alegeri! Să vă fie ruşine, domnule Ciolacu!”, Ionel Dancă, deputat Forța Dreptei.
„Această nouă lege este o minciună cap-coadă! Pentru că asta v-aţi obişnuit să faceţi, să minţiţi pensionarii”, Cristian-Gabriel Seidler, deputat USR.
„Faceţi zgomot într-un context în care avem o lege care, în momentul de faţă, elimină inechităţile”, Tudor Polak, deputat PNL.
„Principiile de la care a plecat această lege, anume echitate şi solidaritate şi respectarea muncii sunt întrudeplin respectate”, Marius Budăi, deputat PSD și fost ministru al Muncii.

Ce impact bugetar va avea noua lege a pensiilor

Majorările, de 40% în medie, înseamnă cheltuieli de 25 de miliarde de lei, în 2024, și de 33 de miliarde în 2025. Acest lucru va duce la un deficit bugetar de 6,3% din PIB, conform Comisiei Europene.

Coaliția susține însă că banii vor veni dintr-o colectare mai bună a taxelor. Potrivit calculelor făcute de Ministerul Muncii, o persoană care primește acum indemnizația socială minimă de 1.125 de lei va avea, după majorarea din ianuarie și recalcularea din septembrie, o pensie de 1.961 de lei. Un profesor cu o pensie de 3.507 de lei va ajunge să încaseze 4.618 de lei, din septembrie 2024. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---