Politic

Ministerele din viitorul guvern Marcel Ciolacu. Cum vor fi împărțite acestea

schedule 08 mai 2023, 15:41

Ministerele din viitorul guvern Marcel Ciolacu. Cum vor fi împărțite acestea
LCV / Shutterstock

Coaliția de guvernare a ținut, luni, o ședință în care PSD, PNL și UDMR decid cum vor fi împărțite ministerele în viitorul cabinet Ciolacu.

Cum se împart ministerele în viitorul guvern Ciolacu

Ședința din coaliția de guvernare s-a ținut luni, în cadrul căreia partidele au făcut împărțeala ministerelor pentru viitorul guvern Ciolacu. Prin urmare, potrivit unor surse, PSD ar intenționa să îl păstreze doar pe Sorin Grindeanu în următorul guvern.

În momentul de față este cert că protocolul care a fost semnat în urmă cu un an şi jumătate nu va mai fi respectat. În protocol se spunea ca o parte dintre ministerele importante, care sunt deținute în prezent de social-democrați, să fie cedate către liberali și invers. 

Spre exemplu, Ministerul Transporturilor și Ministerul de Finanțe sunt deținute de PSD acum, și acestea ar urma să treacă la liberali, potrivit protocolului. Însă ministrul Sorin Grindeanu, social-democrat, va rămâne în continuare la minister, astfel, protocolul nu va mai fi respectat.

Ce modificări se fac pentru liberali

Conform unor surse din coaliție, cei trei lideri ai partidelor ar fi ajuns la înțelegerea ca fiecare dintre cele două mari partide, PSD și PNL, să primească fiecare câte două ministere avizatoare. Prin urmare, PSD ar rămâne cu ministerul Transporturilor și cu funcția de vicepremier și mai primește și postul de secretar general al Guvernului, pe care îl deține și în prezent.

În ceea ce privește liberalii, aceștia vor primi Ministerul Justiției, care ar fi trebuit să treacă la rotativă la PSD, și deja celelalte ministere după negociere. Fiecare dintre cele două partide va deține câte două ministere avizatoare, printre care: Finanțele ajung la liberali, Ministerul de Justiție la fel, iar social-democrații rămân cu Transporturile. 

Ceea ce ține de restul ministerelor, situația este neclară, deoarece se pare că la social-democrați mai toți miniștrii nu se vor mai regăsi în viitoarea formulă. În schimb la liberali nu este totul chiar atât de ușor.

Virgil Popescu, își va continua activitatea la Ministerul Energiei, la Ministerul Justiției va rămâne Cătălin Predoiu și probabil doar 1-2 miniștri vor fi schimbați de la liberali, precum Cadariu, de la Ministerul Turismului.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
0.00010
USD
USD: 4.6567 RON
0.01320
GBP
GBP: 5.7878 RON
-0.01800
HUF
HUF: 1.2649 RON
-0.00200
BGN
BGN: 2.5442 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0938 RON
0.02600
Convertor valutar

Rezultat: ---