Social

Legea care interzice vânzarea țigărilor electronice către minori a fost promulgată

schedule 27 mar. 2024, 15:46

Legea care interzice vânzarea țigărilor electronice către minori a fost promulgată
Foto: Facebook/Klaus Iohannis
Legea promulgată de Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a produselor cu tutun și nicotină, impunând sancțiuni grele comercianților.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice și a altor produse care conțin tutun sau nicotină. Actul normativ, adoptat de Camera Deputaților pe 27 februarie, introduce sancțiuni semnificative pentru comercianți, care pot ajunge până la 100.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei.

Legea modifică și completează acte normative anterioare, extinzând interdicțiile de comercializare prin automate și stabilind clar că vânzarea acestor produse persoanelor sub 18 ani este ilegală. Vânzătorii sunt obligați să verifice vârsta clienților, putând solicita prezentarea unui document de identitate.

Instituțiile de învățământ sunt, de asemenea, responsabile să introducă în regulamentele proprii măsuri coercitive pentru elevi, pentru a preveni vânzarea, deținerea și utilizarea produselor cu tutun și a țigaretelor electronice în incinta școlilor.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor vor fi efectuate de reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, poliției locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Educației va stabili sancțiunile aplicabile elevilor care încalcă aceste prevederi.

Legea include și măsuri specifice pentru produsele care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat, care trebuie să aibă inscripționat pe colet un mesaj de avertizare privind conținutul acestuia și necesitatea verificării vârstei clientului.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---