Externe

Regizor iranian condamnat la închisoare și biciuire înainte de premiera filmului său la Cannes

schedule 09 mai 2024, 11:05

Regizor iranian condamnat la închisoare și biciuire înainte de premiera filmului său la Cannes
Foto: Shutterstock
Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, cunoscut pentru critica sa la adresa regimului, a fost condamnat la închisoare și biciuire.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof a fost condamnat la opt ani de închisoare, la biciuire, la o amendă şi la confiscarea bunurilor, conform declarațiilor avocatului său. Sentința a fost confirmată de o Curte de apel și acum a fost trimisă spre executare. Rasoulof, în vârstă de 52 de ani, este unul dintre cei mai importanţi regizori iranieni, cunoscut pentru filmele sale critice la adresa regimului iranian.

Motivul condamnării a fost implicarea regizorului în realizarea de filme și documentare considerate de instanță ca fiind „exemple de complicitate cu intenția de a comite o infracțiune împotriva securităţii ţării”. De asemenea, este acuzat că a realizat filmul fără a obţine o licenţă de la autorităţile aferente și că actrițele nu au respectat codul vestimentar impus de hijab.

Cel mai recent film al lui Rasoulof, „The Seed of the Sacred Fig”, este programat să aibă premiera la Festivalul de film de la Cannes. Sentința recentă este cea mai aspră pronunţată până acum împotriva regizorului, care a mai avut de-a face cu represiuni din partea statului iranian, inclusiv interdicții de a părăsi țara și de a participa la evenimente internaționale.

Producătorii filmului au raportat hărţuiri din partea poliţiei de stat, iar actorii au fost chemaţi la interogatoriu și li s-a interzis să părăsească ţara. Aceste acțiuni vin în contextul în care filmele lui Rasoulof, alături de cele ale altor regizori iranieni, sunt apreciate pe plan internațional pentru abordarea lor critică și artistică.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9748 RON
0.00030
USD
USD: 4.5777 RON
0.01020
GBP
GBP: 5.8147 RON
-0.00880
HUF
HUF: 1.288 RON
-0.00530
BGN
BGN: 2.5435 RON
0.00020
CHF
CHF: 5.037 RON
0.00900
Convertor valutar

Rezultat: ---