Externe

Mohammad Mokhber preia funcția de președinte interimar al Iranului după moartea lui Ebrahim Raisi

schedule 20 mai 2024, 14:20

Mohammad Mokhber preia funcția de președinte interimar al Iranului după moartea lui Ebrahim Raisi
Pixabay
Mohammad Mokhber devine președinte interimar al Iranului după decesul lui Ebrahim Raisi, urmând să organizeze alegeri în 50 de zile.

Mohammad Mokhber, prim-vicepreședintele Iranului, va deveni președinte interimar al țării, conform Constituției iraniene, în urma decesului președintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter. Mokhber, în vârstă de 68 de ani, este un apropiat al liderului suprem Ali Khamenei și va face parte dintr-un consiliu format din trei persoane, care include președintele parlamentului și șeful sistemului judiciar, cu responsabilitatea de a organiza noi alegeri prezidențiale în termen de 50 de zile de la moartea președintelui.

Născut pe 1 septembrie 1955, Mokhber a fost numit prim-vicepreședinte în 2021, când Raisi a fost ales președinte. Anterior, a fost șeful Setad, un fond de investiții legat de liderul suprem, și a fost implicat în negocieri internaționale, inclusiv în furnizarea de rachete sol-sol și drone armatei ruse.

Moartea lui Ebrahim Raisi survine într-un moment tensionat pentru Iran, cu provocări interne și regionale. Raisi, care a fost menționat ca posibil succesor al liderului suprem Khamenei, a lăsat un vid de putere care ar putea influența dinamica politică internă și succesiunea la conducerea țării.

În urma accidentului, Ali Bagheri Kani a fost numit ministru de externe interimar. Bagheri Kani, care a ocupat funcția de ministru adjunct de externe din septembrie 2021, a condus delegații iraniene în negocieri cu Statele Unite și va prelua atribuțiile lui Hossein Amir Abdollahian, ministrul de externe decedat în același accident.

Lideri internaționali, inclusiv președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Belarusului, Alexandru Lukașenko, și-au exprimat condoleanțele pentru moartea lui Raisi, subliniind relațiile strânse și contribuțiile acestuia la cooperarea internațională.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

33 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00010
USD
USD: 4.6516 RON
0.00410
GBP
GBP: 5.882 RON
0.01830
HUF
HUF: 1.2542 RON
0.00240
BGN
BGN: 2.5446 RON
CHF
CHF: 5.1861 RON
0.00060
Convertor valutar

Rezultat: ---