Externe

Guvernul palestinian anunță demisia în contextul negocierilor pentru unitate națională

schedule 26 feb. 2024, 12:24

Guvernul palestinian anunță demisia în contextul negocierilor pentru unitate națională
Alexandros Michailidis/Shutterstock
Premierul palestinian Mohammed Shtayyeh și-a anunțat demisia, deschizând drumul spre negocieri pentru un guvern de uniune cu Hamas.

Guvernul palestinian condus de premierul Mohammed Shtayyeh și-a anunțat demisia, într-un moment în care sunt în desfășurare negocieri pentru formarea unui guvern de uniune națională între Fatah și Hamas. Această mișcare politică are loc în urma presiunilor internaționale și a evenimentelor recente din Fâșia Gaza.

Mohammed Shtayyeh a comunicat decizia sa președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, subliniind necesitatea unor "noi măsuri politice" și a unei conduceri unificate, pentru a face față "noii realități" impuse de conflictul din Gaza. Demisia guvernului este considerată un pas simbolic care deschide calea spre o posibilă soluție cu două state, deși există numeroase provocări în calea acestui obiectiv.

Autoritatea Palestiniană și Hamas încearcă să ajungă la un acord privind un guvern de uniune națională. Reprezentanți ai celor două părți urmează să se întâlnească la Moscova pentru discuții. În ciuda acestui efort, premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins ideea ca Autoritatea Palestiniană să preia controlul în Gaza după încetarea ostilităților.

Demisia lui Shtayyeh, care a preluat funcția de premier în 2019, trebuie să fie acceptată de Mahmoud Abbas, care poate solicita asigurarea interimatului funcției până la numirea unui succesor permanent. Această demisie survine în contextul în care SUA și unele state arabe au indicat dorința ca Autoritatea Palestiniană să guverneze și în Gaza, după conflictul cu Israelul.

Shtayyeh a menționat în scrisoarea sa de demisie necesitatea "noilor aranjamente guvernamentale și politice" și a discuțiilor pentru unitatea națională, subliniind importanța unui consens inter-palestinian.

Această evoluție politică vine în urma unui conflict prelungit în Fâșia Gaza, care a avut un impact devastator asupra teritoriului și populației palestiniene. Guvernul palestinian și Hamas continuă să caute căi de a ajunge la un acord pentru guvernarea palestinienilor, în timp ce comunitatea internațională urmărește cu atenție aceste evoluții.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---