Externe

Premierul Slovaciei, Eduard Heger, a demisionat. Mai mulți miniștri s-au eliberat din funcții

schedule 07 mai 2023, 14:34

Premierul Slovaciei, Eduard Heger, a demisionat. Mai mulți miniștri s-au eliberat din funcții
Alexandros Michailidis / Shutterstock

Premierul Slovaciei, Eduard Heger, a anunţat că se eliberează din funcție, duminică, 7 mai. Oficialul i-a cerut preşedintei Zuzana Caputova să îi semneze demisia.

Premierul Slovaciei și-a anunțat demisia

Anunțul cu decizia premierului Slovaciei vine după ce mai mulți miniștri au anunțat la rândul lor că demisionează și astfel au dus la destabilizarea cabinetului care acţionează din postura de executiv interimar, înaintea alegerilor din luna septembrie.

Premierul Eduard Heger urmează să se întâlnească cu preşedinta Zuzana Caputova, care are responsabilitatea de a numi un nou prim-ministru.

Vineri, ministrul de Externe slovac, Rastislav Kacer, de asemenea, i-a solicitat președintei Caputova să îl elibereze din funcție. Se pare că ministrul Kacer nu și-a prezentat în mod oficial cererea de demisie, pentru că s-ar afla în turneu în afara ţării.

Potrivit unui purtător de cuvânt al preşedinţiei slovace, informația ar fi reală, deoarece, vineri, Biroul Prezidenţial ar fi primit o cerere de demisie scanată.

Un alt ministru slovac a cerut demisia

Și ministrul Agriculturii, Samuel Vlcan, a făcut anunțul despre demisia sa. Și acesta este în așteptarea ca preşedinta Caputova să-i accepte demisia săptămâna viitoare.

În luna decembrie 2022, ministrul Finanţelor, conservatorul Igor Matovic, a ocupat funcția de şef al guvernului, şi-a anunţat, la fel, demisia.

Situația politică din Slovacia este din ce în ce mai instabilă, iar tensiune ajung să atingă cote maxime. Slovacia, ţară central-europeană cu o populație de 5,5 milioane de locuitori, urmează să aibă alegerile legislative în data de 30 septembrie. Însă acestea ar putea să fie devansate din cauza situației din prezent.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---