Externe

Slovenia ia în considerare sprijinirea candidaturii lui Klaus Iohannis pentru șefia NATO

schedule 22 mar. 2024, 07:45

Slovenia ia în considerare sprijinirea candidaturii lui Klaus Iohannis pentru șefia NATO
Foto: Klaus Iohannis/Facebook
Slovenia ia în calcul susținerea lui Iohannis pentru șefia NATO, după ce a evaluat inițial doar candidatura lui Rutte.

Premierul Sloveniei, Robert Golob, a indicat că țara sa ar putea lua în considerare sprijinirea candidaturii președintelui român Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO. Inițial, Slovenia și-a exprimat sprijinul pentru premierul olandez Mark Rutte, însă acum analizează serios ambele candidaturi.

Într-o conferință de presă, Golob a explicat că decizia inițială a fost luată când Rutte era singurul candidat. Cu toate acestea, după anunțul candidaturii lui Iohannis, situația s-a schimbat. "Am luat-o foarte în serios", a declarat premierul Sloveniei, referindu-se la candidatura lui Iohannis și subliniind că Ljubljana împărtășește viziunea președintelui român privind "regionalitatea pozițiilor" de conducere.

Golob a menționat că Slovenia va continua să analizeze ambele candidaturi și că o decizie finală va fi luată în unanimitate. Deși în prezent Rutte pare să fie favorit, premierul Sloveniei a sugerat că este posibilă o schimbare de situație în următoarele săptămâni.

Pe 12 martie, Klaus Iohannis a anunțat că va candida pentru poziția de secretar general al NATO, bazându-se pe performanța României și experiența sa ca președinte. În ciuda sprijinului majoritar pentru Rutte din partea membrilor occidentali ai NATO, Iohannis ar putea câștiga susținere în rândul țărilor estice, cu Ungaria și Bulgaria exprimându-și deja reticența față de candidatura olandezului. Funcția de secretar general al NATO necesită un consens și un vot unanimitate.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---