Social Politic

Predoiu, despre aderarea României la Schengen: „Meciul se joacă. Avem atuuri”

schedule 25 aug. 2023, 11:14

Predoiu, despre aderarea României la Schengen: „Meciul se joacă. Avem atuuri”
LCV / Shutterstock

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că în ceea ce privește șansele României de intra în Schengen până la finalul lui 2023, încă nu este nimic sigur, dar „meciul se joacă”.

Predoiu, despre șansele intrării României în Schengen

Ministrul de interne, Cătălin Predoiu, a efectuat o vizită în Austria, unde s-a întâlnit cu omologul său, Gerhard Karner. Ministrul Predoiu spune că intrarea României în Schengen nu este o procedură atât de simplă. Austria și România au interese comune, însă subiectul aderării la Schengen nu este un simplu dialog, ci un dosar multidimensional, are componente de migrație, de cooperare internațională, de geopolitică regională și nu numai.

„Evident că n-am fost acolo ca să spunem: „V-ați răzgândit”. Ar fi un mod neprofesionist de a aborda dosarul. E necesar să ieșim din această paradigmă, unu vine și cere și altul refuză, pentru că s-a ajuns la un blocaj. Era important să resetăm jocul, să-l abordăm constructiv prin prisma unor interese comune. Am menționat că România și Austria au interese comune. Dosarul Schengen nu este un simplu dialog între România și Austria, este un dosar multidimensional, are componente de migrație, de cooperare internațională, de geopolitică regională și nu numai. Este un doar foarte complex”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Ministrul a fost întrebat dacă România are șanse de a intra în Schengen, la care oficialul a răspuns că „se desfășoară multiple acțiuni, pe diverse paliere diplomatice”.

„Avem atuuri, trebuie jucate la momente potrivite, fără a anunța sau a face estimări hazardate sau care să mulțumească opinia publică. Prefer să fiu responsabil decât să fiu imprudent. Cred că meciul se joacă. E important să-l jucăm la toate nivelurile și componenta economică are o mare importanță. Mediul de afaceri din România, cu capital austriac, acționează în direcția corectă”, a explicat ministrul de Interne.

Totodată, Predoiu a subliniat că vizita în Austria era una necesară, mai ales că acesta a fost învestit în funcție recent

„Este de neconceput ca un nou ministru de Interne să nu contacteze imediat omologii după ce își preia funcția și am făcut asta imediat ce am preluat funcția”, a spus ministrul.

Austria se opune în continuare intrării României în Schengen

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat din nou că Austria se opune în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen. Gerhard Karner a mai menționat și faptul că sistemul Schengen ca întreg nu funcționează și din acest motiv nu este oportună extinderea acestuia.

„Poziția mea am formulat-o foarte clar cu 10 zile în urmă. Poziția noastră este că sistemul Schengen ca întreg nu funcționează de aceea nu suntem deschiși pentru deschiderea acestuia. Sunt controale de frontieră între Germania si Austria, între Austria și Slovenia. În Germania s-a discutat despre control de frontieră la frontiera cu Polonia. Este un semnal clar că sistemul ca întreg nu funcționează și de aceea consider ca o extindere nu este oportună la momentul actual”, a declarat Gerhard Karner într-o conferință de presă cu ministrul Cătălin Predoiu.

Întrebat dacă are vreo importanță că Austria are alegeri în 2024, Karner a punctat că „eu am spus că sistemul Schengen ca întreg nu funcționează nu doar că primele cereri de azi au fost făcute în Austria. Și este o chestiune care nu funcționează la nivelul UE (...) Acesta e accentul pe care l-am pus eu. Noi suntem răspunzători să garantăm siguranța populației și acest lucru nu ține de alegeri parlamentare”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---