Politic

Consultări politice pentru stabilirea datelor alegerilor prezidențiale și parlamentare în România

schedule 02 iul. 2024, 10:06

Consultări politice pentru stabilirea datelor alegerilor prezidențiale și parlamentare în România
Victor Mogyldea / Shutterstock
Premierul Ciolacu a inițiat consultări pentru stabilirea datelor alegerilor, cu divergențe între partide și propuneri de reformă electorală.

Premierul Marcel Ciolacu a convocat o serie de consultări cu partidele politice pentru a stabili datele alegerilor prezidențiale și parlamentare, după ce negocierile dintre PSD și PNL nu au ajuns la un consens. În cadrul întâlnirilor, care au început pe 1 iulie, au participat reprezentanți ai USR, AUR, UDMR, SOS România, grupul minorităţilor naţionale, PUSL și Forța Dreptei.

Președintele USR, Elena Lasconi, a exprimat îndoieli cu privire la sinceritatea consultărilor, în timp ce liderul AUR, George Simion, a criticat poziția premierului. UDMR a propus separarea alegerilor prezidențiale de cele parlamentare, iar SOS România a solicitat ca alegerile prezidențiale să aibă loc pe 10 și 24 noiembrie, iar cele parlamentare pe 8 decembrie.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a susținut menținerea alegerilor prezidențiale la termenul tradițional de la finalul anului. În ciuda acestor divergențe, premierul Ciolacu a insistat pe necesitatea unei abordări corecte, fără a favoriza un partid sau o coaliție, și a refuzat remanierea ministrului PNL de interne, Cătălin Predoiu.

Partidul REPER, reprezentat de copreședinții Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru, și deputatul Alin Prunean, a cerut o reformă electorală și a criticat gestionarea alegerilor din 9 iunie. REPER a solicitat reprezentarea corectă a formațiunilor politice și a candidaților independenți în secții, alegeri locale pentru primari în două tururi de scrutin și acces egal la competiția electorală.

Discuțiile continuă, iar partidele sunt așteptate să ajungă la un acord privind calendarul electoral în perioada următoare.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6264 RON
0.01980
GBP
GBP: 5.8751 RON
-0.00570
HUF
HUF: 1.2596 RON
-0.00450
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.1228 RON
0.01580
Convertor valutar

Rezultat: ---