Locale

ÎPS Teodosie reacționează după sancțiunea primită de la Sfântul Sinod

schedule 01 mar. 2024, 13:31

ÎPS Teodosie reacționează după sancțiunea primită de la Sfântul Sinod
Raluca Ene / Shutterstock
Arhiepiscopul Teodosie primește "dojană sinodală" pentru răzvrătire și indisciplină, evitând comentarii și pregătindu-se pentru Postul Mare.

Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie, a oferit prima sa reacție după ce a fost sancționat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În urma unei reuniuni recente, Sinodul a decis să îi aplice o "dojană sinodală scrisă" pentru acte de răzvrătire și indisciplină, precum și presiune publică, care au tulburat ordinea statutară a Bisericii și păcii din viața acesteia și a societății.

ÎPS Teodosie a declarat că nu dorește să comenteze decizia Sinodului și că este concentrat pe pregătirile pentru Postul Mare. "Nu vorbim acum de Mitropolie, ne rugăm. Ne pregătim de postul cel mare și în fiecare zi ne rugăm", a spus Arhiepiscopul, menționând că își continuă activitățile obișnuite și nu se simte obosit de programul său încărcat.

Controversa a apărut în contextul în care ÎPS Teodosie a susținut inițiativa de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de mitropolie, o schimbare care l-ar face independent de Mitropolia Munteniei și Dobrogei și ar putea deschide calea pentru ca acesta să devină Patriarh al României.

Sfântul Sinod a avertizat că, în caz de recidivă, ÎPS Teodosie ar putea fi trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim. În plus, a fost luată decizia ca, începând cu 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române să fie emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

Decizia Sfântului Sinod vine într-un moment în care Biserica Ortodoxă Română se confruntă cu diverse provocări și discuții privind rolul și influența sa în societate.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---