Social

IPS Teodosie, noi declarații controversate: fără agheasmă pentru fumători sau femeile aflate la perioadă și fără „relații trupești” după Bobotează

schedule 11 ian. 2024, 09:00

IPS Teodosie, noi declarații controversate: fără agheasmă pentru fumători sau femeile aflate la perioadă și fără „relații trupești” după Bobotează
Foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

IPS Teodosie a făcut noi declarații controversate, din cauza cărora s-a atras din nou critici din partea Patriarhiei. Arhiepiscopul Tomisului a spus recent că fumătorii sau femeile aflate la perioadă nu au voie să bea agheasmă. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe susține că declarațiile înaltului prelat dau dovadă de ignoranță teologică. La rândul său, Teodosie îl acuză pe Vasile Bănescu că dezbină biserica. 

În emisiunea difuzată înainte de Bobotează, la postul de radio al Arhiepiscopiei, IPS Teodosie a răspuns la zeci de întrebări venite de la credincioși. 

Reporter: Un fumător poate să bea agheasma cea mare de Bobotează?

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: Nici mare, nici mică! Nici anafură! Pentru că e mai rău ca un păgân!

Reporter: Dacă femeia se află în perioada lunară, poate să participe la slujba de sfinţire a apei de Bobotează şi să o aducă acasă?

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: Sigur că poate să participe. Nu se apropie, nu gustă, dar într-un recipient poate să o aducă acasă.

Arhiepiscopul Tomisului a dat sfaturi și în ceea ce privește comportamentul de după sărbătoare. 

Reporter: În perioada după botezul Domnului, atunci când se ia agheasma cea mare, sunt îngăduite relaţiile trupeşti între soţi?

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: Nu s-ar cuveni.

Opiniile Înalt Prea Sfințitului Teodosie au devenit virale și au atras o reacție dură din partea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei. 

„Cei care numesc în derâdere creștinismul, creștinopatie, primesc un nesperat ajutor de la cei care îl trimit pe fumător în iad, pe femeia cu fiziologie normală afară din biserică și pe ambii cât mai departe de agheasma mare și mică”, a scris Vasile Bănescu pe Facebook.

La puțin timp a venit și reacția Arhiepiscopiei Tomisului, care a menționat că IPS Teodosie nu se dezice de opinia pe care o are despre fumători și nici nu își va schimba termenii. 

„Fumătorul, care în mod voluntar își ucide lent organismul se plasează pe el însuși înafara comuniunii cu Dumnezeu”, se arată în comunicat.

Mesajul îi acuză pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, că seamănă dezbinare în biserică. 

„Talentatului scriitor Vasile Bănescu îi transmitem că juisarea intelectualist-utopică pe gama redusă a unei terminologii de budoar este principala sursă de încurajare a ideologiilor cristofobe.”

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---