Externe

Creierul din spatele masacrului Hamas din 7 octombrie, ucis de IDF. Au fost lichidați și alți trei lideri teroriști de top

schedule 27 oct. 2023, 10:49

Creierul din spatele masacrului Hamas din 7 octombrie, ucis de IDF. Au fost lichidați și alți trei lideri teroriști de top
Foto: Andy.LIU/Shutterstock

Armata israeliană a transmis, joi, că a ucis patru comandanți Hamas, inclusiv liderul adjunct al unității de informații a organizației teroriste din Fâșia Gaza. Shadi Barud, creierul din spatele masacrului Hamas din 7 octombrie, a fost eliminat de IDF și de serviciul de securitate internă Shin Bet într-un atac cu dronă. 

IDF l-a ucis pe Barud, creierul din spatele masacrului Hamas din 7 octombrie

Conform agenției Anadolu, Barud a fost cel care a plănuit atacul transfrontalier din data de 7 octombrie, împreună cu liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar. Totodată, Israelul a mai transmis că avioanele de luptă i-au vizat și i-au ucis pe comandanții Hamas Rifaat Abbas, Ibrahim Jadba și Tarek Maarouf. Nu a existat încă nicio confirmare din partea Hamas. 

Tensiunile din Orientul Mijlociu s-au amplificat la 7 octombrie, când militanții Hamas au lansat o incursiune surpriză pe teritoriul israelian din Gaza. Mișcarea palestiniană și-a descris atacul ca fiind un răspuns la acțiunile agresive ale autorităților israeliene împotriva moscheii Al-Aqsa de pe Muntele Templului din Orașul Vechi al Ierusalimului. Israelul a declarat un asediu total al Fâșiei Gaza și a început să efectueze lovituri asupra enclavei palestiniene, cât și asupra unor zone din Liban și Siria. Au avut loc confruntări și în Cisiordania. 

În urmă cu două nopți, Israelul a recurs la prima incursiune cu tancuri în Fâșia Gaza. Tancurile și celelalte blindate au pătruns prin nordul Fâșiei, unde pozițiile Hamas au fost slăbite de bombardamente în ultimele două săptămâni. A fost o acțiune de câteva ore, militarii au mers la punct-fix, în locuri descoperite dinainte de drone sau unde aveau informați că s-ar ascunde teroriștii. 

IDF anunţă că pregăteşte următoarele etape ale războiului împotriva Hamas

Ministrul Apărării din Israel a spus că următoarele etape ale războiului împotriva Hamas sunt în lucru. Între timp, o delegație a Hamas a vizitat joi Moscova pentru discuții privind eliberarea ostaticilor străini, îndeosebi a cetățenilor ruși. 

În același timp, protestele pro-Palestina continuă la nivel internațional. La Bruxelles,  odată cu cea de-a 20-a zi de război, sute de oameni s-au adunat pentru a cere Israelului să oprească bombardamentele asupra Fâşiei Gaza. În Europa, Parlamentul de la Berlin va discuta un proiect de lege prin care persoanele condamnate pentru antisemitism să nu poată primi niciodată cetățenia germană. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---