Politic Externe

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va întâlni cu Recep Tayyip Erdogan în Turcia pentru discuții privind coridorul cerealelor și relațiile bilaterale

schedule 08 mar. 2024, 11:28

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va întâlni cu Recep Tayyip Erdogan în Turcia pentru discuții privind coridorul cerealelor și relațiile bilaterale
Review News / Shutterstock
Zelenski și Erdogan discută relații bilaterale și conflictul ruso-ucrainean, vizând pacea și comerțul cu cereale.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este programat să se întâlnească vineri cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, la Palatul Dolmabahce din Istanbul. Conform anunțurilor făcute de președinția turcă, discuțiile dintre cei doi lideri se vor concentra pe relațiile bilaterale, evoluția conflictului ruso-ucrainean și posibilitatea unui nou acord pentru transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

Întâlnirea vine în contextul în care Erdogan a exprimat recent sprijinul „în principiu” pentru planul de pace în zece puncte propus de Zelenski, care include retragerea trupelor ruse și restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internațional. Cu toate acestea, președintele turc a solicitat o intensificare a eforturilor diplomatice și a reiterat disponibilitatea Turciei de a găzdui noi negocieri de pace între Ucraina și Rusia.

Pe fondul tensiunilor generate de războiul continuu, Erdogan încearcă să mențină un echilibru în relațiile cu Kievul și Moscova. În ciuda acestui fapt, Turcia a fost criticată de Rusia pentru livrarea de drone Bayraktar către Ucraina și de țările occidentale pentru presupusul rol în ocolirea sancțiunilor impuse Rusiei. În același timp, Turcia a jucat un rol activ în medierea acordului ONU pentru exportul cerealelor ucrainene, deși Rusia s-a retras din acest acord, acuzând nerespectarea termenilor referitori la exporturile sale agricole.

Această întâlnire bilaterală este deosebit de importantă pentru ambele națiuni, având potențialul de a influența atât dinamica conflictului din Ucraina, cât și securitatea alimentară globală prin relansarea coridorului cerealelor din Marea Neagră.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---