Politic Social Externe

Summit european în Republica Moldova. În jur de 50 de lideri europeni vor participa la evenimentul istoric

schedule 01 iun. 2023, 09:21

Summit european în Republica Moldova. În jur de 50 de lideri europeni vor participa la evenimentul istoric
Lalandrew / Shutterstock

Zi importantă pentru Republica Moldova. Țara vecină va găzdui joi unul dintre cele mai importante evenimente din istoria sa. În jur de 50 de lideri europeni se vor reuni pentru al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, un for de discuţii care a fost creat anul trecut după declanșarea războiului din Ucraina.

Republica Moldova, gazda summit-ului european

Summitul european este o susținere pentru un fost stat sovietic și pentru Ucraina, țara care a fost invadată de forțele armate ruse acum mai bine de un an. Ba mai mult, summitul are loc într-o țară pentru care Rusia s-a luptat extrem de mulți ani pentru a pune stăpânire. Summitul europan începe joi, 1 iunie 2023, și este cel mai mare eveniment internaţional care este găzduit vreodată de Republica Moldova.

Anastasiei Pociumban, cercetător la Consiliul German pentru Relaţii Externe, a declarat că summitul reprezintă "o provocare, dar şi o mare oportunitate de a pune în valoare Moldova. Este un mare efort pentru administraţie, deoarece guvernul se confruntă cu atât de multe probleme şi crize în acelaşi timp", a mai spus Pociumban.

În jur de 50 de lideri din Europa sunt așteptați la summit, printre care și președintele Klaus Iohannis. Aceștia se vor întâni la Castelul Mimi, din satul Bulboaca, aflat la aproximativ 35 de kilometri de Chişinău. Guvernul de la Chişinău nu a menționat dacă președintele Volodimir Zelenski se va alătura summitului. Din motive de securitate, Moldova își va închide spaţiul aerian, pentru avioanele civile.

Pe lângă restricțiile aviatice, locuitorii din apropierea Castelului Mimi vor fi practic închiși în propriile gospodării. Localnicilor vor avea nevoie de permise speciale pentru a-şi părăsi casele în timpul prezenţei liderilor. De asemenea, moldovenii au primit zi liberă.

Un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

Jurnaliştii au primit permisiunea de a se deplasa la Castelul Mimi doar cu două trenuri special închiriate, care pleacă la ora 6.00 şi 6.30 de la gara centrală din Chişinău.

"Este o ilustrare a ceea ce moldovenii trebuie să înfrunte în fiecare zi, trăind sub presiunea zilnică a ruşilor. Dificultăţile ilustrează de ce este atât de important să îi ajutăm", a declarat Anne Genetet, deputat francez din partea partidului Renaşterea al preşedintelui francez Emmanuel Macron, unul dintre primii susţinători ai CPE.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a transmis că se bucură de susținerea puterii europene la adresa țării sale.

”Prezența acestor lideri, prezența dumneavoastră dragă Ursula, este un mesaj foarte clar că Republica Moldova nu este singură. Nu este singură nici vecina noastră, Ucraina, care de mai bine de un an și trei luni ține piept cu eroism și curaj invaziei barbare a Rusiei".

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este deja prezentă la Chișinău și a anunţat un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova, care va fi un ajutor pentru a face față războiului de la graniță şi pentru a o aduce mai aproape de Uniunea Europeană.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9715 RON
-0.00080
USD
USD: 4.5614 RON
0.00310
GBP
GBP: 5.8088 RON
0.01240
HUF
HUF: 1.2606 RON
0.00220
BGN
BGN: 2.5419 RON
-0.00040
CHF
CHF: 5.1628 RON
0.00210
Convertor valutar

Rezultat: ---