Politic

Klaus Iohannis va găzdui cea de-a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări. Când va avea loc evenimentul

schedule 31 iul. 2023, 14:26

Klaus Iohannis va găzdui cea de-a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări. Când va avea loc evenimentul
Belish / Shutterstock

Președintele României, Klaus Iohannis, va găzdui miercuri, 6 septembrie, la Palatul Cotroceni, a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări. La acest eveniment se vor reuni 12 țări membre ale Uniunii Europene.

Iohannis va găzdui Summitului Inițiativei celor Trei Mări

La începutul acestei toamne, pe data de 6 septembrie, președintele Klaus Iohannis va fi gazda Summitului Inițiativei celor Trei Mări, care a ajuns la a VIII-a ediție, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale. Evenimentul va avea loc la Palatul Cotroceni.

Inițiativa celor Trei Mări va aduce împreună 12 state membre ale Uniunii Europene între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică: Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

„Formatul are ca scop promovarea cooperării, în primul rând, pentru dezvoltarea infrastructurii în sectorul energetic, al transporturilor și în cel digital, vizând noile investiții, creșterea economică și securitatea energetică”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

La finalul întâlnirii, se vor susține declarații de presă comune ale Președintelui României cu Președintele Republicii Polone și cu Președintele Republicii Lituaniei.

România a organizat a treia ediție a Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări în 2018

Ministerul Afacerilor Externe a menționat că acest eveniment are drept scop creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital. Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.

În anul 2018, România a organizat a treia ediție a Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia. Evenimentul de atunci a avut drept obiective obținerea de progrese cu privire la interconectivitatea în domeniile transporturilor, energiei și digital.

Un rezultat important în urma summitului a fost andosarea unei liste de proiecte importante de interconectare la nivel regional. Klaus Iohannis a participat în anul 2022 la cea de-a VII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care s-a desfășurat în Republica Letonia. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9762 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6699 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.7698 RON
-0.00210
HUF
HUF: 1.2629 RON
-0.00260
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.1198 RON
0.00490
Convertor valutar

Rezultat: ---