Externe

Președintele Klaus Iohannis va efectua o vizită oficială în Coreea de Sud pentru consolidarea Parteneriatului Strategic

schedule 19 apr. 2024, 11:48

Președintele Klaus Iohannis va efectua o vizită oficială în Coreea de Sud pentru consolidarea Parteneriatului Strategic
Creative Lab / Shutterstock
Președintele României, Klaus Iohannis, vizitează Coreea pentru a consolida Parteneriatul Strategic și a discuta cooperarea bilaterală.

Președintele României, Klaus Iohannis, va întreprinde o vizită oficială de trei zile în Republica Coreea, începând de luni, 22 aprilie 2024, la invitația omologului său, Yoon Suk Yeol. Această vizită marchează prima deplasare la nivel de șef de stat între cele două țări din ultimii 16 ani și are ca scop consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Coreea.

Agenda vizitei include ceremonia depunerii unei coroane de flori la Cimitirul Național din Seoul și un tur informativ al Panmunjom din Zona Demilitarizată. În ziua următoare, președintele Iohannis va avea consultări politice cu Președintele Yoon Suk Yeol, axate pe cooperarea politico-diplomatică, apărare, provocările regionale și globale, și impulsionarea comerțului și investițiilor în domenii precum energia verde și nucleară, noile tehnologii, mediu și schimbările climatice.

În prezența celor doi președinți, vor fi semnate documente relevante pentru relația bilaterală, incluzând apărarea, energia nucleară, comerțul exterior, cooperarea în situații de urgență și managementul dezastrelor, precum și în domeniile culturii, mass-media, tineretului și sportului. De asemenea, va fi adoptată „Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”, care va stabili direcțiile principale de cooperare pentru următorii 10 ani.

Președintele Iohannis va vizita și Complexul de producție Doosan Enerbility din Changwon (Busan), unde va discuta despre energie regenerabilă și reactoare modulare mici (SMR). Întâlniri sunt programate și cu reprezentanți ai comunității românești și ai mediului de afaceri, precum și o vizită la expoziția de artă tradițională românească „Insight Romania”.

Din delegația oficială fac parte membri ai Guvernului României, inclusiv ministrul Apărării Naționale, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Energiei și secretarul de stat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Republica Coreea este prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a stabilit un Parteneriat Strategic, începând cu anul 2008.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---