Social Externe

Regele Charles al III-lea vine pentru cinci zile în România. Primă vizită oficială a unui monarh britanic

schedule 02 iun. 2023, 09:14

Regele Charles al III-lea vine pentru cinci zile în România. Primă vizită oficială a unui monarh britanic
Michael Tubi / Shutterstock

La mai puțin de o lună de la încoronarea sa, Regele Charles al III-lea vine astăzi în România, unde își va petrece următoarele cinci zile. Este pentru prima oară când un monarh britanic vizitează România.

Regele Charles al III-lea, vizită de cinci zile în România

Regele Regatului Unit al Marii Britanii va efectua o vizită de cinci zile în România, la nici o lună de la încoronarea sa. Oficialul britanic va fi întâmpinat la Palatul Cotroceni, de către președintele Klaus Iohannis. Ceremonia primirii oficiale va avea loc pe 2 iunie, la ora 15.30, a transmis Administrația Prezidențială.

Vizita Regelui va dura cinci zile și va avea caracter privat, a transmis anterior ambasadorul Marii Britanii din România, Andrew Noble. În cadrul vizitei sale, Regele Charles al III-lea va avea convorbiri tête-à-tête cu președintele și întâlnire cu autoritățile statului, reprezentanții societății civile și Corpul Diplomatic și alocuțiune.

„Se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România.
Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie. După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat.
Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private”, a spus Noble.

Locul preferat al Regelui Charles al III-lea în România

După vizita la Palatul Cotroceni, regele Charles al III-lea se va îndrepta către zona Transilvaniei, acolo unde își va petrece celelalte zile în cadrul vizitei sale în țara noastră. Monarhul va merge în zona Viscri, locul său preferat. Deja a devenit tradiție ca în fiecare an să petreacă o bună perioadă de timp.

Fundația Prințului de Wales are în România două proprietăți - la Viscri și Valea Zălanului. De la încoronarea sa care a avut loc în data de 6 mai 2023, Regele Charles al III-lea efectuează prima sa vizită externă în România. De asemenea, este o premieră pentru țara noastră, deoarece este pentru prima dată când un monarh britanic vine într-o vizită oficială în România.

În cadrul acestei vizite, Regele Charles nu va fi însoţit de soția sa, Regina Camilla. Ultima sa vizită făcută în România a fost în luna mai 2022. Pe atunci, regele era Prinţ de Wales.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---