Externe

Dezinformare în masă: Fake news despre moartea Regelui Charles al III-lea se răspândește în Rusia și dincolo de granițele sale

schedule 19 mar. 2024, 12:25

Dezinformare în masă: Fake news despre moartea Regelui Charles al III-lea se răspândește în Rusia și dincolo de granițele sale
https://pixabay.com/photos/wrong-messages-news-false-media-5238319/
Știre falsă despre decesul Regelui Charles al III-lea s-a viralizat, fiind demontată de autoritățile londoneze.

O știre falsă care anunța decesul neașteptat al Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii a fost distribuită pe scară largă de către mass-media și canalele de social media din Rusia, ajungând să fie preluată și în alte țări precum Ucraina și Tadjikistan. Dezinformarea a început să circule luni după-amiază, când publicații de stat rusești și canale de Telegram pro-Kremlin, inclusiv Readovka, au difuzat un comunicat fals atribuit Palatului Buckingham, însoțit de o fotografie a regelui în uniformă militară de ceremonie și o descriere care afirma: „Regele britanic Charles al III-lea a murit”.

În ciuda lipsei de confirmare din partea Palatului Buckingham sau a BBC, zvonul a devenit viral, cu mențiuni despre un presupus document oficial datat 18 martie, care anunța moartea regelui. Documentul, care nu a fost verificat și a cărui proveniență rămâne necunoscută, părea să fie modelat după comunicările regale utilizate anterior de Palatul Buckingham.

În urma răspândirii rapide a știrii false, autoritățile londoneze au intervenit pentru a clarifica situația, confirmând că Regele Charles este în viață și își continuă activitățile oficiale și angajamentele private. Agenția de știri de stat rusă Tass a corectat informația, subliniind că regele își îndeplinește în continuare îndatoririle regale.

Incidentul a evidențiat riscurile asociate cu răspândirea necontrolată a informațiilor false și a subliniat importanța verificării surselor înainte de publicarea oricăror știri.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---