Externe

Președintele Klaus Iohannis va pleda pentru securitatea Mării Negre la Consiliul European

schedule 26 iun. 2024, 14:15

Președintele Klaus Iohannis va pleda pentru securitatea Mării Negre la Consiliul European
Administrația Prezidențială/Youtube
Președintele României, Klaus Iohannis, va discuta securitatea Mării Negre și sprijinul pentru Ucraina la Consiliul European din Bruxelles.

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa la reuniunea Consiliului European ce va avea loc în Regatul Belgiei, la Bruxelles, în perioada 27-28 iunie 2024. În cadrul întâlnirii, se va concentra pe tema securității zonei Mării Negre, pledând pentru o acțiune puternică a Uniunii Europene în vederea întăririi capacităților de apărare, în deplină complementaritate cu NATO.

Agenda Consiliului European va include, de asemenea, discuții privind situația din Ucraina și Republica Moldova, securitatea și apărarea Uniunii Europene, situația din Orientul Mijlociu, competitivitatea, fenomenul migrației, precum și amenințările hibride. Liderii UE vor aborda și subiecte precum adoptarea Agendei Strategice pentru perioada 2024-2029 și a Foii de Parcurs pentru reforma internă a UE.

Președintele Iohannis va sublinia necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova, atât la nivel european, cât și în plan bilateral, cu un accent particular pe asigurarea unui răspuns adecvat la nevoile militare imediate ale Ucrainei. În contextul unei noi dinamici politice și de securitate în zona Mării Negre, va pleda pentru o nouă abordare strategică a regiunii la nivel european.

În privința Orientului Mijlociu, președintele va insista ca UE să rămână angajată în regiune și să contribuie la aplanarea conflictelor, evitând extinderea acestora, ceea ce ar influența direct securitatea Uniunii. Va susține, de asemenea, demararea unui proces politic ireversibil bazat pe soluția celor două state.

În ceea ce privește viitorul ciclu instituțional al Uniunii Europene, Klaus Iohannis va promova o tranziție rapidă și lină între ciclurile instituționale, reflectând interesul comun al statelor membre și așteptările cetățenilor europeni exprimate în alegerile din iunie 2024.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

36 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.976 RON
-0.00010
USD
USD: 4.4612 RON
0.00170
GBP
GBP: 5.9711 RON
-0.00690
HUF
HUF: 1.2528 RON
0.00450
BGN
BGN: 2.5442 RON
CHF
CHF: 5.2832 RON
-0.01910
Convertor valutar

Rezultat: ---