Cărțile de identitate se schimbă
Buletinele de identitate electronice au fost introduse în România în 2023 doar la Cluj, însă din 2024, acestea au fost introduse la nivel național. Anterior, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că acesta a fost un proiect-pilot în derulare în județul Cluj, inițial în municipiu, apoi în județ, unde au fost emise în jur de 17.000 de cărți electronice de identitate.
Ministrul spune că acest proiect a fost întârziat deoarece pentru că ar fi existat un triunghi contractual, în care este implicată și Compania Națională Imprimeria Națională pentru finanțarea întregului proiect și pentru eliberarea blanchetelor.
Și atunci am cerut ca toată lumea să se așeze din nou la masă, să găsim o formulă care să evite, eu știu, un proces care ar fi însemnat ani de zile, soldat cu orice rezultat, ar fi însemnat, oricum, întârziere. Mă rog, cert e că s-a ajuns la o soluție, furnizorul francez s-a reangajat să livreze la timp aceste produse între noile scheme și sper ca în cursul anului 2024 Imprimeria Națională să fie în măsură ca, la rândul ei, să livreze față de noi anumite componente. Mai are și o licitație de făcut, e un sistem de chei publice care să intre în componenta tehnologică a produsului. A fost și acolo o licitație care înțeleg că a fost contestată de către patru părți, în sfârșit s-a pronunțat soluția, să reia dialogul competitiv undeva în jur de 17 ianuarie, când trebuie depusă oferta, Compania Națională de Imprimerie trebuie să evalueze în 20 ianuarie reia dialogul competitiv. Sunt lucruri de făcut, erau blocate, am reușit să le deblocăm”, a declarat Cătălin Predoiu, potrivit mai.gov.ro.
Totodată, ministrul a mai menționat că speră ca la finalul anului 2024 acest proiect să fie deja implementat, iar toți românii să beneficieze de cărțile electronice de identitate.
Citește și:
Încep examenele de Bacalaureat 2023. De ce reguli trebuie să țină cont elevii
De ce documente ai nevoie pentru schimbarea sau obținerea cărții de identitate
Noi reguli pentru chiriașii din România. Ce amenzi riscă proprietarii
”În mod normal, repet, dacă toți acești furnizori, cred că sunt foarte mulți furnizori pe traiect și își fac treaba, cu certitudine da. În orice caz, eu pot să vă spun că structurile Ministerului Afacerilor Interne vor îndeplini întocmai și la timp, orice obligație.
Dar, atenție, pentru că s-ar putea să mai aveți în discuție acest subiect în 2024, subliniez că sunt multe părți implicate și alte instituții din România și parteneri externi, fiecare trebuie să-și facă treaba aici ca să respectăm termenul. Noi, Ministerul de Interne ni-l vom respecta, vă garantez acest lucru”, a mai spus Ministrul Afacerilor Interne.
Până când pot fi folosite buletinele vechi
Buletinele de identitate electronice vor putea fi folosite, în 2024, pentru legitimare, dar și pentru călătorii.
Citește și:
Acte necesare pentru schimbarea buletinului expirat
Cum facem tranziția de la vară la toamnă?
Dorian Popa, nevoit să își schimbe buletinul după ce a fost postat pe Threads
"Cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului (...)", apare, de-acum, în OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.