Social

Acte necesare pentru schimbarea buletinului expirat. Unde plătești taxa și în cât timp se eliberează noul act de identitate

schedule 13 sept. 2023, 11:34

Acte necesare pentru schimbarea buletinului expirat. Unde plătești taxa și în cât timp se eliberează noul act de identitate
Foto: RADU TUTA/AGERPRES

Anual, mulți români se găsesc în situația de a-și schimba buletinul. O parte dintre aceștia se încurcă în pașii pe care îi au de îndeplinit, birocrația fiind stufoasă, mai ales dacă lasă până în ultima clipă procesul de strângere a documentelor necesare pentru eventuala schimbare a unui act de identitate. 

De ce acte ai nevoie pentru schimbarea buletinului expirat

Pentru a-și înnoi buletinul, românii au de parcurs câțiva pași importanți. Unul dintre aceștia este, evident, adunarea actelor necesare pentru a-și putea schimba actul de identitate expirat

După cum știm cu toții, în România avem nevoie de o mulțime de documente pentru a schimba un buletin expirat. În primul rând, este vorba despre documentele de identitate, anume cererea unui nou buletin, vechiul buletin care expiră, cât și certificatul de naștere. 

Dacă este cazul, aveți nevoie și de certificatul de căsătorie, hotărârea de divorț, certificatul de deces al soțului sau al doției decedat/decedată și certificatele de naștere ale copiilor care au mai puțin de 14 ani. 

Este nevoie, de asemenea, și de documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu și chitanța care să arate că ați achitat eliberarea unui nou buletin. Mai mult, trebuie să mergeți însoțiți de persoana care vă găzduiește, sub o formă sau alta, dacă nu sunteți proprietarul locuinței unde aveți domiciliu. 

Unde plătești taxa și unde depui actele 

Taxa pentru eliberarea unui nou buletin se poate achita la orice oficiu al Poștei Române sau la orice sediu CEC Bank. Totodată, aveți la dispoziție posibilitatea de a plăti la ghișeul unde se și depun actele pentru eliberarea noului buletin.

Trebuie menționat că actele necesare pentru schimbarea unui buletin expirat se depun, de cele mai multe ori, la secția de Poliție de care aparțineți, anume la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor pe raza căruia solicitantul are domiciliul sau reședința. De la ghișeul unde depuneți actele respective ar urma să ridicați și noul act de identitate.

În cât timp se eliberează noul buletin

Termenul maxim pentru eliberarea unui buletin este de 30 de zile lucrătoare. Acest interval poate fi prelungit, la cererea șefului serviciului care eliberează documentul, cu 15 zile lucrătoare, în cazul în care consideră că sunt necesare verificări suplimentare. Totuși, statistic vorbind, un nou act de identitate se eliberează, de obicei, în aproximativ 10 zile lucrătoare. 

Cât este valabil un buletin

Valabilitatea unui buletin variază. Un act de identitate are valabilitate de patru ani, dacă îl obținem la 14 ani, are valabilitate de șapte ani, dacă îl obținem la 18 ani, are valabilitate de 10 ani, dacă îl obținem la minimum 25 de ani, și are valabilitate nelimitată, dacă îl obținem la minimum 55 de ani. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---