Politic

Marcel Ciolacu susține că președintele Klaus Iohannis are șanse la funcția de secretar general al NATO

schedule 22 mar. 2024, 07:08

Marcel Ciolacu susține că președintele Klaus Iohannis are șanse la funcția de secretar general al NATO
LCV / Shutterstock
Premierul României susține candidatura lui Klaus Iohannis pentru secretarul general al NATO, în timp ce Slovenia reconsideră sprijinul inițial pentru Rutte.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că președintele Klaus Iohannis are șanse reale de a deveni secretar general al NATO, subliniind că România merită să fie reprezentată la un nivel înalt atât european, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Declarația a fost făcută în urma unei întrebări adresate după ședința Consiliului Politic Național al PSD.

Pe 12 martie, Klaus Iohannis a anunțat oficial că va candida pentru această poziție de prestigiu, bazându-se pe performanța României și pe experiența sa acumulată în cele două mandate de președinte al țării. Iohannis a menționat angajamentul său ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO, precum și înțelegerea provocărilor cu care se confruntă alianța.

În contextul competiției pentru funcția de secretar general al NATO, Slovenia a exprimat că analizează serios ambele candidaturi, inclusiv pe cea a lui Iohannis, deși inițial a anunțat sprijinul pentru premierul olandez Mark Rutte. Premierul Sloveniei, Robert Golob, a indicat că decizia finală va fi luată în unanimitate și că este posibilă o răsturnare de situație în această cursă.

Candidatura lui Iohannis la șefia NATO a fost primită cu reacții mixte pe scena internațională, cu unele voci susținând că este un candidat care divizează alianța, în timp ce altele, inclusiv premierul Olandei, Mark Rutte, au avut aprecieri pozitive despre președintele României, descriindu-l ca un lider credibil pentru țara sa.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---