Externe

Mohammad Mustafa numit prim-ministru al Autorității Naționale Palestiniene

schedule 15 mar. 2024, 07:07

Mohammad Mustafa numit prim-ministru al Autorității Naționale Palestiniene
9news default
Mahmoud Abbas l-a numit pe economistul Mohammad Mustafa ca prim-ministru palestinian, după demisia guvernului Shtayyeh.

Președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a desemnat pe economistul Mohammad Mustafa în funcția de prim-ministru. Această numire vine în urma demisiei cabinetului condus de Mohammed Shtayyeh la sfârșitul lunii februarie, în contextul unui război continuu între Israel și mișcarea islamistă Hamas din Fâșia Gaza.

Mohammad Mustafa, în vârstă de 69 de ani, este un susținător loial al președintelui Abbas și a ocupat anterior poziția de președinte al Fondului de Investiții pentru Palestina (PIF), având și rolul de consilier economic al liderului palestinian. Experiența sa include și o carieră de 15 ani în cadrul Băncii Mondiale la Washington.

Demisia fostului premier Shtayyeh a fost motivată de necesitatea unei noi politici care să răspundă la "noua realitate din Fâșia Gaza" și la "necesitatea urgentă a unui consens interpalestinian". În urma confruntărilor din iunie 2007, conducerea palestiniană a fost divizată între Autoritatea Palestiniană, cu o autoritate limitată în Cisiordania, și Hamas, care controlează Fâșia Gaza.

Recent, diferitele mișcări palestiniene, inclusiv rivalii Hamas și Fatah, partidul lui Mahmoud Abbas, s-au întâlnit la Moscova, exprimând dorința de a relua discuțiile pentru unificarea pozițiilor sub egida Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP). În acest context, rolul Autorității Palestiniene și influența sa limitată rămân subiecte de mare interes în perioada postbelică, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu respinge ideea unui viitor stat palestinian.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9753 RON
0.00080
USD
USD: 4.6364 RON
-0.00790
GBP
GBP: 5.7883 RON
-0.00790
HUF
HUF: 1.281 RON
-0.00300
BGN
BGN: 2.5438 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0974 RON
-0.00440
Convertor valutar

Rezultat: ---