Externe

Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și liderii Hamas

schedule 20 mai 2024, 15:41

Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și liderii Hamas
Alexandros Michailidis / Shutterstock
CPI cere arestarea lui Netanyahu și liderilor Hamas pentru crime de război, marcând o premieră în relația cu SUA.

Curtea Penală Internațională (CPI) a solicitat mandate de arestare pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și liderul militar al Hamas, Yahya Sinwar, pe baza acuzațiilor de crime de război și crime împotriva umanității. Procurorul șef al curții, Karim Khan, a anunțat că sunt vizate și alte figuri politice și militare, inclusiv ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, și alți doi lideri Hamas, Mohammed Diab Ibrahim al-Masri și Ismail Haniyeh.

Acuzațiile aduse lui Netanyahu și Gallant includ provocarea exterminării și foametei ca metodă de război, precum și țintirea deliberată a civililor în timpul conflictului. În cazul liderilor Hamas, acuzațiile includ exterminare, crimă, luare de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție.

Această mișcare marchează o premieră în care CPI vizează politicieni dintr-un stat aliat al SUA și plasează pe Netanyahu în aceeași categorie cu președintele rus Vladimir Putin, pentru care CPI a emis un mandat de arestare în martie 2023. Un grup de judecători ai CPI va analiza cererea lui Khan pentru emiterea mandatelor de arestare.

Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale, dar CPI susține că are jurisdicție asupra teritoriilor Gaza, Ierusalimul de Est și Cisiordania, în urma unui acord oficial din 2015 cu liderii palestinieni.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

33 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00010
USD
USD: 4.6516 RON
0.00410
GBP
GBP: 5.882 RON
0.01830
HUF
HUF: 1.2542 RON
0.00240
BGN
BGN: 2.5446 RON
CHF
CHF: 5.1861 RON
0.00060
Convertor valutar

Rezultat: ---