Externe Politic

România, cerere către UE pentru a opri importul de cereale din Ucraina. Câte tone de grâne ucrainene au trecut prin țara noastră în ultimele 3 luni

schedule 20 iul. 2023, 09:15

România, cerere către UE pentru a opri importul de cereale din Ucraina. Câte tone de grâne ucrainene au trecut prin țara noastră în ultimele 3 luni
Foto: Michele Ursi/Shutterstock

România vrea să oprească importul de cereale din Ucraina. În acest sens, a cerut Uniunii Europene (UE) să prelungească interdicția importurilor de cereale din Ucraina și după data de 15 septembrie, când expiră embargoul. 

România vrea să oprească importul de cereale din Ucraina. Portul Constanţa ar putea să fie sufocat de navele ucrainene

Nu doar țara noastră își dorește acest lucru, ci și alte state. Este vorba despre Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia, care au făcut aceeași solicitare către Comisia Europeană.

Sunt mai multe produse care nu vor mai fi importate, cum ar fi grâul, rapița, porumbul și semințele de floarea soarelui. Importurile masive de cereale din Ucraina au adus pierderi uriașe, de sute de milioane de euro, inclusiv României. 

Însă embargoul nu reprezintă rezolvarea problemei. Portul Constanța ar putea să fie sufocat de navele ucrainene în continuare. Asta și în contextul în care Rusia nu mai dă voie navelor ucrainene să ajungă în porturile sale.

De altfel, Ucraina a cerut Bulgariei și României să creeze un culoar verde prin care să își poată exporta în continuare grânele. Numai din luna mai 2023 și până acum, prin țara noastră au trecut 4 milioane de tone de cereale din Ucraina. 

„Ucraina, orice produce și exportă în Europa, deranjează piața”

„Mergem la Varșovia pentru a consolida cooperarea celor cinci țări și [pentru] a semna o declarație sau un acord în care vom cere UE să prelungească interdicția după 15 septembrie”, a spus ministrul ungur al Agriculturii, Istva Nagy.
„Evident, Ucraina, având în vedere dimensiunea ei, orice produce și exportă în Europa, deranjează piața. Situația este aceeași cu carnea de pui, ouăle, mierea", a spus el.
„Deocamdată, cele patru produse vor rămâne, ne străduim să păstrăm interdicția acestor patru produse și probabil va exista un acord prin care țările, în mod individual, pot cere UE să impună interdicția asupra produselor suplimentare, despre asta vom vorbi.”

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---