Social Recomandări

Rona Hartner. Boala cumplită a răpus-o pe artistă la vârsta de 50 de ani

schedule 23 nov. 2023, 14:17

Rona Hartner. Boala cumplită a răpus-o pe artistă la vârsta de 50 de ani
Youtube/Antena 3

Rona Harter a fost o cunoscută actriță de film, interpretă, compozitoare și textieră română. În ultimii ani, artista se stabilise și activa în Franța. Rona Hartner s-a stins din viață joi, 23 noiembrie 2023, la vârsta de 50 de ani. Aceasta a fost diagnosticată cu cancer la plămâni și creier.

Începuturile actriței Rona Harter

Rona Hartner s-a născut pe data de 9 martie 1973 în București. Tatăl artistei era inginer proiectant, iar mama acesteia, economistă. Micuța Rona a învățat la școala germană din București din anul 1979 până în anul 1991. Rădăcinile Ronei Harter de pe linia tatălui provin din Germania, iar cele de pe linia maternă - din România.

În anul 1991, Rona Harter începe să studieze la Școala de Muzică Titu Maiorescu, iar din anul 1992 începe să studieze la Academia de Teatru și Film din București. În anul 1996, regizorul francez Tony Gatlif îi oferă rolul principal în filmul Gadjo Dilo - Străinul nebun, filmările căruia au avut loc în România.

Pentru rolul interpretat din această ecranizare, Rona a primit Leopardul de aur (Premiul special pentru interpretare) la Festivalul Internațional de Film de la Locarno. În același an, artista evoluează cu succes în co-producția franco-română Asfalt-Tango regizată de Nae Caranfil.

Un an mai târziu a plecat în Franța, unde a jucat în thrillerul Nekro regizat de Nicolas Masson. În anul 1998 a revenit în România pentru filmul Dublu extaz al lui Iulian Mihu.

Viața personală a Rona Harter. Scandalul cu Corneliu Vadim Tudor

La începutul anului 1999, un scandal monstru a izbucnit în presa românească. Președintele Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor, a acuzat-o pe actrița Rona Hartner că ar fi întreținut relații amoroase cu președintele Emil Constantinescu. Noutatea a fost atât de mediatizată încât a ajuns și în presa internațională.

Jurnalistul Marius Tucă a invitat-o pe Rona Hartner în cadrul unei emisiuni pentru a-l confrunta pe Corneliu Vadim Tudor. Omul politic susținea atunci că deține jurnalul intim al actriței, în care aceasta ar fi descris în detaliu presupusa aventură cu președintele României. De asemenea, a existat și o fotografie în care Rona Hartner și Emil Constantinescu erau unul în brațele celuilalt. În apărarea sa, artista a mărturisit că ea și președintele au dansat la un eveniment organizat de Universitatea al cărei rector era Emil Constantinescu.

"În timpul acestui dans, eu cântam melodia «Ești loserul meu». Mi-am dat seama că nu avea un mesaj foarte bun și am încercat să fac diverse lucruri, ca să distrag atenția, am început să mă dau pe spate, picioare-n sus, chestii... Și cum eram eu îmbrăcată-dezbrăcată... s-au făcut o tonă de poze care au devenit o mină de aur și pe care le-au vândut toți fotografii, ani de-a rândul, pe la toate ziarele", a declarat Rona Hartner pentru revista The One, 2010.

Scandalul a fost atât de puternic încât Rona a decis să părăsească România și să se stabilească la Paris. Mai târziu, artista s-a îndrăgostit și s-a căsătorit cu actorul argentinian Rocco Sedano cu care are și o fată. În anul 2008, cei doi soți au decis să își încheie mariajul și divorțează.

În anul 2010, Rona Hartner a recunoscut că scandalul cu Corneliu Vadim Tudor a fost o înscenare din inițiativa secretarului lui Corneliu Vadim Tudor care dorea ca actrița să facă campanie politică pentru Partidul România Mare.

"Tocmai avusesem mare succes cu un film în Franța și secretarul lui Corneliu Vadim Tudor mi-a propus să mă facă vedetă în România (...) Iar pe 8 ianuarie 1999, am aflat de la televizor că scrisesem un jurnal intim, în care spuneam că sunt amanta președintelui. Bineînțeles, jurnalul era inventat”.(Rona Hartner, Revista The One, 2010)

Rona Hartner a fost botezată pe ascuns

Părinții actriței au fost atei. Chiar dacă părinții au căzut de comun acord ca fiica lor să își aleagă singură religia în viitor, bunica de pe linia mamei nu a fost de acord cu o asemenea idee și a botezat-o pe Rona pe ascuns, în stil ortodox. Până la vârsta de 17 ani, artista nu a știut că este botezată. În urma unei experiențe avute discutând cu o colegă de-a sa, Rona s-a convertit la catolicism.

„Când eram la liceu aveam o colegă care era catolică, și în fiecare zi îmi povestea ce frumos e la ei la catolici. La un moment dat m-a îndrumat să merg și eu la catolici. La 17 ani am aflat că eu sunt botezată în stil ortodox, tot la 17 ani m-am convertit la catolicism și de atunci mă simt în largul meu și sunt mult mai credincioasă și îmi îndrum și fetița să meargă la biserică”, a declarat Rona într-un interviu în revista Libertatea.

Discografie

  • 2002 - Rona Hartner & David Lynch - You're More Than That ‎(CD, Maxi), Couleurs Music, Wagram Music
  • 2005 - Rona Hartner / DJ Click - Boum Ba Clash ‎(CD, EP, Promo)
  • Gipsy Therapy
  • 2014 - The Balkanik Gospel (distribuitor unic în România, Librăria Libris)

Filmografie

  • 1995 - Terente, regele bălților, regizor Andrei Blaier;
  • 1996 - Asfalt Tango, regizor Nae Caranfil;
  • 1997 - Gadjo Dilo, regizor Tony Gatlif;
  • 2000 - Sauve-moi, regizor Christian Vincent;
  • 2001 - Sexy Harem Ada Kaleh, regizor Mircea Mureșan;
  • 2002 - Le Divorce, regizor Magna Tellman
  • 2011 - Chicken with Plums, regizor Marjane Satrapi.

Rona Harter, răpusă de o boală incurabilă

În România, actrița a participat la diverse evenimente, precum Festivalul Internațional de Film Transilvania la Cluj-Napoca în iunie 2007, la prima ediție a International Romani Art Festival din Timișoara în 2007 și în spectacolul "Flamenco Experience - Rona Hartner & Bartholo Claveria" la Arad în august 2013.

Unul dintre cele mai recente spectacole susținute este „Natura”, un eveniment cu muzică din repertoriul Mariei Tănase, susținut de Rona Hartner și Taraful Hopa pe scena Grădinii Alhambra din București.

​Rona Hartner a fost diagnosticată cu cancer la colon, luptă pe care a învins-o cu succes. La scurt timp, boala a recidivat iar de această dată artista a fost diagnosticată cu cancer la plămâni și creier. Rona Harter a avut probleme grave de sănătate în ultima perioadă, iar apropiații au sperat că artista va face față încercării și de această dată, însă nu a fost să fie.

Rona Harter s-a stins din viață la data de 23 noiembrie 2023, la vârsta de 50 de ani. Anunțul despre moartea celebrei artiste a fost făcut chiar de sora ei, Rinda Hartner, care i-a fost alături până în ultima sa clipă.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---