Primăvara vine cu bani mai mulți pentru un milion de români. Măririle de la 1 martie, cuprinse între 21 și 222 de lei
Din prima zi a lunii martie, aproape 180 de mii de părinți care au acum o îndemnizație minimă de 1.314 de lei pentru creșterea copilului vor primi mai mulți bani. 181 de lei vor fi adăugați pe lună la suma deja cunoscută.
Pentru ceilalți părinți, care au indemnizații calculate în funcție de veniturile din ultimele luni, nu vor fi, însă, modificări. Și indemnizația medie de șomaj va crește de la 708 lei la 930 de lei. De acești bani beneficiază cei care au avut cotizații plătite la șomar, însă au rămas fără loc de muncă.
În ceea ce privește românii care trăiesc din ajutor social, aceștia vor primi 170 de lei pe lună de la 1 martie, cu 21 de lei mai mult decât acum. De asemenea, se măresc și indemnizațiile pentru persoanele cu handicat.
Citește și:
Guvernul și-a asumat răspunderea pentru noile măsuri fiscale. Ciolacu: „Se termină cu smecheria”
Un milion de familii şi-au plătit facturile la utilităţi cu cardurile de energie
Guvernul, împotriva păcănelelor. Care sunt noile reguli pentru industria jocurilor de noroc
Aproximativ 50 de lei vor primi în plus cei care au un handicap grav. Toate aceste beneficii sociale vor fi indexate cu rata medie a inflației de anul trecut, deci cu 13,4%.
Pe de altă parte, de la 1 martie cresc și subvențiile acordate angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare sau elevi și studenți pe perioada vacanțelor, calculate tot în funcție de Indicatorul Social de Referință.
„Această nouă valoare a indicelui social de referință, care va impacta pozitiv veniturile celor care primesc prestații asociate și calculate conform indicelui social de referință se va modifica de la 1 martie 2023”, a declarat Marius Budăi, Ministrul Muncii.
Măririle, insuficiente în aceste vremuri
Ajutoarele pentru cei cu venituri foarte mici, de exemplu ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei sau prestațiile pentru persoanele cu handicap cresc cu doar câteva zeci de lei.
Citește și:
Viața, mai scumpă de la anul: un milion de români ar putea avea salarii mai mici din octombrie
PUSL, proiect pentru tinerii români care vor să își cumpere prima locuință
Românii nu-și mai permit să fie generoși: nu mai lasă bacșiș
Banii pot fi insuficienți, în condițiile în care uleiul, cartofii, laptele, ouăle și alte produse de bază s-au scumpit în ultimul an cu peste 30%, mult peste inflația medie de 13,8%.
„Probabil că aceste cheltuieli alimentare depășesc 50% din bugetul lor lunar. Ei produsele acestea le accesează, nu își cumpără televizoare noi sau mobilă sau mai știu eu ce. Practic, această creștere nu va reuși să acopere sau să mențină standardul actual de viață, ci standardul lor de viață se va înrăutăți”, a spus socialogul Adrian Dan, pentru Pro TV.