Politic

Guvernul, împotriva păcănelelor. Care sunt noile reguli pentru industria jocurilor de noroc

schedule 05 oct. 2023, 10:16

Guvernul, împotriva păcănelelor. Care sunt noile reguli pentru industria jocurilor de noroc
Foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Proiectul la care lucrează Guvernul prevede dublarea taxelor de licență pentru industria jocurilor de noroc și introducerea unei garanții care ar putea ajunge la un milion de euro. În plus, statul cere și interzicerea consumului de băuturi alcoolice în spațiile unde se desfășoară aceste activități. Află cum vor fi afectate și jocurile de noroc online, dar și câți bani va strânge Executivul după ce vor fi aplicate aceste măsuri.

Guvernul a publicat ordonanța pentru taxarea suplimentară a jocurilor de noroc

Guvernul vrea să majoreze taxele pentru industria jocurilor de noroc. De exemplu, taxa de licență se va dubla în perioada următoare. Va fi introdusă și o garanție de un milion de euro pentru firmele de profil, iar această măsură ar putea să scoată din joc mai mult de jumătate din jucătorii de pe piață. 

De asemenea, va fi interzis consumul de băuturi alcoolice în spațiile în care se derulează aceste activități. Cât despre jocurile de noroc online, societățile vor putea să își desfășoare activitatea numai dacă au sediul în România, pentru a plăti dări la stat aici. 

Pe masa Guvernului este şi un alt proiect important care prevede prelungirea plafonării preţurilor la RCA până la data de 31 decembrie 2023. Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potențialul impact al creșterii prețurilor. Între timp, statul va pregăti o nouă lege a RCA care ar trebui să intre în vigoare la începutul lui 2024. 

Câți bani vrea să strângă Guvernul din taxarea jocurilor de noroc?

Taxele de licenţiere şi de autorizare a organizatorilor de jocuri de noroc din România vor fi majorate ceea ce va avea o influenţă pozitivă asupra creşterii veniturilor colectate la bugetul de stat de până la 40%, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, publicat marţi seara de Ministerul Finanţelor. 

„Referitor la propunerea de modificare a cuantumului taxelor specifice activităţilor din domeniul jocurilor de noroc, de precizat este faptul că prin creşterea nivelului acestora (...) se estimează o influenţă pozitivă asupra creşterii veniturilor colectate la bugetul de stat de până la 40%. Astfel, pentru restul anului 2023 şi anul 2024 se estimează ca veniturile colectate la bugetul de stat să atingă cifra de 583,4 milioane lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Sursa citată mai arată că organizarea și exploatarea activității de jocuri de noroc pe teritoriul țării noastre constituie monopol de stat, iar statul român are dreptul exclusiv de a hotărî condițiile în care un operator economic are posibilitatea să realizeze o astfel de activitate în România, stabilind care sunt condițiile de licențiere, respectiv de autorizare. 

Astfel, jocurile de noroc la distanţă sau jocurile de noroc online trebuie să fie organizate şi autorizate pe teritoriul României, locul unde operatorii economici licenţiaţi şi autorizaţi, în condiţiile legii, îşi desfăşoară activitatea şi ulterior în baza activităţii desfăşurate trebuie să plătească impozite şi taxe în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

„(...) se impune modificarea art. 1, alin. (2) şi art. 1^3, alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, cu modificările şi completările ulterioare, cât şi introducerea unei prevederi noi, articolul 15 alin. (1) litera B punctul (X), măsuri ce vor duce la întărirea ordinii sociale şi economice, la o mai bună previzionare şi colectare a taxelor şi impozitelor datorate la bugetul de stat, la o protecţie sporită a jucătorilor, precum şi la prevenirea şi combaterea activităţilor infracţionale cu implicaţii transfrontaliere”, se menţionează în nota de fundamentare.

În acest context, potrivit proiectului, veniturile proprii se constituie din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţ. Aceste contribuţii anuale sunt: pentru organizatorii de jocuri de noroc la distanţă licenţiaţi din clasa I - 500.000 euro anual; pentru persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiţionale şi la distanţă licenţiate din clasa II - 15.000 euro anual; jocurile la distanţă monopol de stat clasa III - 100.000 euro anual. Oganizatorii de jocuri de noroc tradiţionale licenţiaţi vor avea contribuţii pentru jocurile loto de 200.000 euro anual, pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual, pentru pariurile mutuale: 50.000 euro anual, pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro anual, pentru pariurile în contrapartidă: 100.000 euro anual, iar pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare masă de joc.

De asemenea, pentru jocurile caracteristice clubului de poker contribuţia va fi de 5.000 euro anual pentru fiecare club, pentru jocurile tip slot-machine se va aplica etapizat după cum urmează:100 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2023, proporţional cu perioada de timp rămasă după intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe; 300 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2024 şi 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul în anului 2025 şi următorii. Contribuţia pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc este de 5.000 euro anual, iar pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune: 500.000 euro anual.

Cum vor fi folosiți banii din taxarea jocurilor de noroc?

Proiectul de OUG mai prevede ca veniturile din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi încasate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc să se vireaze în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare al lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanţată din venituri proprii.

„Prin sumele virate la bugetul de stat din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi se pot asigura fondurile necesare dezvoltării unor programe de sănătate publică şi educaţionale în combaterea adicţiei”, se arată în nota de fundamentare. Tot pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situaţii de risc, s-a impus instituirea unei interdicţii privind comercializarea alcoolului în sălile de jocuri de noroc, se menţionează în document.

Alte măsuri ce urmăresc combaterea criminalităţii organizate, a celei economice în rândul operatorilor de jocuri de noroc cât şi protecţia ordinii şi a sănătăţii publice, ţinând cont şi de capacitatea de control limitată a ONJN, sunt reprezentate de instituirea interdicţiei acordării unor tipuri de autorizaţii, cât şi a exploatării unor anumite mijloace de joc. Totodată, pentru asigurarea unui grad ridicat de conformare în faţa obligaţiilor legale, se impune creşterea nivelului de garanţii pe care operatorii de jocuri de noroc trebuie să îl asigure pentru a desfăşura această activitate.

Potrivit proiectului, taxele anuale aferente licenţei de organizare a jocurilor de noroc sunt pentru jocurile loto: 200.000 euro, pentru pariurile mutuale: 65.000 euro, pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro, pentru pariurile în contrapartidă: 150.000 euro, iar pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor:150.000 euro. De asemenea, proiectul mai prevede taxe pentru jocurile caracteristice clubului de poker de 25.000 euro, pentru jocurile tip slot-machine, de 150.000 euro, pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc - 15.000 euro, iar pentru pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune - 150.000 euro.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---