Externe

Iranul a închis instalațiile nucleare în timpul atacurilor asupra Israelului

schedule 16 apr. 2024, 10:44

Iranul a închis instalațiile nucleare în timpul atacurilor asupra Israelului
lev radin / Shutterstock
Iranul a închis instalațiile nucleare în timpul atacurilor asupra Israelului, fără a afecta inspecțiile AIEA, a declarat Rafael Grossi.

Iranul şi-a închis instalaţiile nucleare duminică, în ziua atacurilor asupra Israelului, conform declarațiilor directorului Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Grossi. În cadrul unei conferințe de presă, Grossi a menționat că închiderea nu a afectat activitățile de inspecție ale AIEA, dar a subliniat necesitatea reținerii în astfel de situații.

Inspectorii AIEA au fost informați de guvernul iranian că instalațiile vor rămâne închise din motive de securitate. Deși instalațiile au fost redeschise luni, Grossi a decis să nu permită revenirea inspectorilor până când situația nu va fi complet clară, urmând să reia inspecțiile marți.

Această măsură vine în urma unui atac direct lansat de Teheran ca represalii pentru un atac care a distrus Consulatul Iranului la Damasc, atribuit Israelului, și care a rezultat în moartea a șapte membri ai Gardienilor Revoluției, inclusiv doi generali. Israelul, cu ajutorul Statelor Unite și altor țări, a interceptat majoritatea dronelor și rachetelor lansate de Iran în weekend.

AIEA efectuează inspecții regulate la principalele instalații nucleare iraniene, inclusiv la uzina de îmbogățire a uraniului de la Natanz, care este în centrul programului nuclear iranian. În trecut, Israelul a efectuat atacuri asupra instalațiilor nucleare din regiune, inclusiv bombardarea reactorului nuclear de la Osirak, în Irak, în 1981, și un raid aerian secret împotriva unui reactor nuclear în estul Siriei în 2007.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---