În contextul geopolitic actual, activitățile nucleare ale Iranului continuă să fie în centrul atenției comunității internaționale. Directorul Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a transmis un mesaj alarmant către Uniunea Europeană: Iranul a atins un nivel de îmbogățire a uraniului de 60%, apropiindu-se periculos de pragul necesar pentru fabricarea armelor atomice.
Această dezvoltare vine în urma îngrijorărilor crescânde privind programul nuclear iranian, care progresează în ciuda sancțiunilor și presiunilor exercitate de Organizația Națiunilor Unite. Grossi a subliniat că, deși producția de uraniu îmbogățit a suferit fluctuații, tendința generală este una de creștere a rezervelor de uraniu concentrat. În acest ritm, Iranul ar avea capacitatea de a produce trei bombe atomice, potrivit estimărilor AIEA.
Citește și:
Tensiuni Iran-Israel: SUA avertizează asupra atacurilor
Cresc tensiunile între Iran și Israel din cauza amenințărilor nucleare
Situația este agravată de refuzul Teheranului de a permite accesul inspectorilor AIEA la facilitățile nucleare, măsură ce limitează capacitatea de supraveghere și verificare a programului nuclear. În ciuda acestor provocări, directorul AIEA își exprimă dorința de a efectua o nouă vizită la Teheran pentru a încerca să dezamorseze tensiunile.
Acordul nuclear din 2015, din care SUA s-au retras în 2018 sub administrația Trump, stabilise un plafon de 3,67% pentru îmbogățirea uraniului de către Iran, limită care a fost depășită în mod repetat de către regimul iranian. Deși Iranul susține că programul său nuclear are scopuri pașnice, precum producția de energie electrică, comunitatea internațională rămâne sceptică în fața acestor asigurări.