Speciale Externe

Tensiuni internaționale: Iranul își intensifică îmbogățirea uraniului, avertizează AIEA

schedule 20 feb. 2024, 08:29

Tensiuni internaționale: Iranul își intensifică îmbogățirea uraniului, avertizează AIEA
https://pixabay.com/illustrations/nuclear-hazardous-hazard-radiation-2082637/
Iranul atinge 60% îmbogățire a uraniului, apropiindu-se de capacitatea de a produce arme nucleare, în ciuda restricțiilor internaționale.

În contextul geopolitic actual, activitățile nucleare ale Iranului continuă să fie în centrul atenției comunității internaționale. Directorul Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a transmis un mesaj alarmant către Uniunea Europeană: Iranul a atins un nivel de îmbogățire a uraniului de 60%, apropiindu-se periculos de pragul necesar pentru fabricarea armelor atomice.

Această dezvoltare vine în urma îngrijorărilor crescânde privind programul nuclear iranian, care progresează în ciuda sancțiunilor și presiunilor exercitate de Organizația Națiunilor Unite. Grossi a subliniat că, deși producția de uraniu îmbogățit a suferit fluctuații, tendința generală este una de creștere a rezervelor de uraniu concentrat. În acest ritm, Iranul ar avea capacitatea de a produce trei bombe atomice, potrivit estimărilor AIEA.

Situația este agravată de refuzul Teheranului de a permite accesul inspectorilor AIEA la facilitățile nucleare, măsură ce limitează capacitatea de supraveghere și verificare a programului nuclear. În ciuda acestor provocări, directorul AIEA își exprimă dorința de a efectua o nouă vizită la Teheran pentru a încerca să dezamorseze tensiunile.

Acordul nuclear din 2015, din care SUA s-au retras în 2018 sub administrația Trump, stabilise un plafon de 3,67% pentru îmbogățirea uraniului de către Iran, limită care a fost depășită în mod repetat de către regimul iranian. Deși Iranul susține că programul său nuclear are scopuri pașnice, precum producția de energie electrică, comunitatea internațională rămâne sceptică în fața acestor asigurări.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---