Externe

Iranul a avertizat Rusia despre un posibil atac terorist înainte de masacrul de la sala de concerte din Moscova

schedule 01 apr. 2024, 14:58

Iranul a avertizat Rusia despre un posibil atac terorist înainte de masacrul de la sala de concerte din Moscova
Pixabay
Iranul a avertizat Rusia despre un posibil atac terorist, înainte de masacrul de la Moscova cu 144 de morți.

Iranul a transmis avertismente Rusiei cu privire la posibilitatea unui atac terorist major pe teritoriul său, cu câteva zile înainte de atacul sângeros de la sala de concerte Crocus din apropierea Moscovei, conform declarațiilor a trei surse pentru Reuters. În atacul din 22 martie, cel mai grav de pe teritoriul rus din ultimele două decenii, un grup de bărbați înarmați a deschis focul asupra mulțimii, rezultând moartea a cel puțin 144 de persoane.

Informațiile despre un posibil atac iminent au fost obținute de Iran în urma interogatoriilor efectuate asupra unor suspecți arestați după atacuri cu bombă din Iran, care au avut loc la începutul lunii ianuarie și au dus la moartea a aproape 100 de persoane. Ministerul iranian al informațiilor a anunțat arestarea a 35 de persoane în legătură cu aceste atentate, precum și a unui comandant al ISIS-Khorasan, ramura din Afghanistan a grupării teroriste Statul Islamic.

Sursele au indicat că, deși informațiile furnizate de Iran nu includeau detalii specifice despre data sau locația exactă a atacului, era clar că membrii ISIS-K se pregăteau pentru o operațiune semnificativă în Rusia. În ciuda avertismentelor, Kremlinul a pus la îndoială implicarea ISIS și a sugerat, fără dovezi, că Ucraina ar putea fi implicată în atac, o acuzație negată ferm de Kiev.

Această situație ridică semne de întrebare cu privire la eficiența serviciilor de securitate ruse și pune în lumină dificultatea Moscovei de a ignora avertismentele venite din partea aliatului său diplomatic, Iranul, în contextul în care ambele țări sunt sub sancțiuni occidentale și au aprofundat cooperarea militară și economică după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
0.00020
USD
USD: 4.6109 RON
0.00470
GBP
GBP: 5.7827 RON
-0.00080
HUF
HUF: 1.2877 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5443 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0812 RON
0.00800
Convertor valutar

Rezultat: ---