Externe

Israel analizează cinci scenarii de răspuns împotriva Iranului după atacul cu rachete și drone

schedule 17 apr. 2024, 07:33

Israel analizează cinci scenarii de răspuns împotriva Iranului după atacul cu rachete și drone
Nick Beer/Shutterstock
Israelul analizează cinci strategii de răspuns la atacul Iranului, inclusiv atacuri militare și cibernetice, în contextul tensiunilor regionale.

Israelul ia în considerare cinci scenarii posibile de răspuns la recentul atac al Iranului, care a implicat lansarea de rachete și drone. În contextul tensiunilor crescute din Orientul Mijlociu, experții israelieni evaluează opțiunile de acțiune, având în vedere și poziția Statelor Unite, care îndeamnă la reținere pentru a evita escaladarea conflictului.

Prima opțiune ar fi un atac asupra instalațiilor nucleare iraniene, o mișcare considerată puțin probabilă datorită complexității și riscurilor ridicate. A doua opțiune include atacuri asupra depozitelor de arme și fabricilor de drone iraniene, o misiune dificilă având în vedere apărarea aeriană solidă a Iranului.

O a treia cale de acțiune ar putea fi vânarea comandanților iranieni, o strategie care ar putea viza lideri militari de rang înalt, fie în Iran, fie în alte țări precum Irak sau Siria. A patra opțiune ar fi un atac asupra Hezbollah, soldații "proxy" ai Iranului, deși aceasta este considerată puțin probabilă deoarece Israelul nu dorește o confruntare cuprinzătoare.

Ultima opțiune ar fi un atac cibernetic, care ar putea fi un răspuns mai blând, dar totodată eficient, menit să întărească superioritatea tehnologică a Israelului.

În timp ce Israelul cântărește aceste scenarii, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene a avertizat că Iranul nu va scăpa nepedepsit după atacul său. În același timp, aliații internaționali, inclusiv SUA, îndeamnă la reținere pentru a preveni o escaladare a situației.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---