Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestini (UNRWA) a anunțat că autoritățile israeliene au interzis livrarea de ajutoare umanitare în nordul Fâșiei Gaza. Philippe Lazzarini, șeful agenției ONU, a declarat că această măsură împiedică furnizarea de asistență vitală și ar putea accelera riscul de foamete în regiune. În ciuda apelurilor internaționale pentru ridicarea restricțiilor, inclusiv din partea directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, situația rămâne critică.
Juliette Touma, purtătoarea de cuvânt a UNRWA, a subliniat că nordul Gazei se confruntă cu un risc acut de foamete, agenția neputând distribui ajutoare din 29 ianuarie. Pe de altă parte, COGAT, organismul Ministerului israelian al Apărării, a susținut că UNRWA și-a redus implicarea în distribuirea ajutorului în regiune și că Israelul colaborează cu alte organizații umanitare pentru a facilita ajungerea ajutoarelor.
Citește și:
Ce plan are Israelul pentru a anihila Hamas. Războiul, împărțit în trei etape
Criză umanitară în Fâșia Gaza. Peste 130 de nou-născuți ar putea să moară
Tensiunile au crescut după acuzațiile Israelului că membri ai personalului UNRWA au fost implicați într-un atac al Hamas, ceea ce a dus la suspendarea colaborării cu persoanele vizate. În contextul acestor evenimente, situația umanitară din Fâșia Gaza rămâne extrem de precară, cu majoritatea celor 2,4 milioane de locuitori expuși riscului de foamete.