Externe

Criză umanitară în Fâșia Gaza. Peste 130 de nou-născuți ar putea să moară

schedule 24 oct. 2023, 09:48

Criză umanitară în Fâșia Gaza. Peste 130 de nou-născuți ar putea să moară
Bignai/Shutterstock

Peste 130 de bebeluși din Gaza ar putea deceda, deoarece secţia de Terapie Intensivă a spitalului Al Shifa din Gaza în care se află a rămas fără combustibil pentru generatoare.

Viața a zeci de bebeluși din Gaza se află în pericol

Zeci de nou-născuți sunt pe cale să își piardă viața după ce secţia de Terapie Intensivă a spitalului Al Shifa din Gaza în care aceștia sunt internați a rămas fără combustibil pentru generatoare. Medicii din secție spun că în ultimele 16 zile fiecare minut a fost stresant.

Mulți dintre pacienții care se află în acea secție sunt copii mici, iar mamele disperate nu îi pot ajuta. Camera de recepție a fost transformată acum în centru de triaj, iar întregul spital din Gaza este plin de victime. Armata israeliană a ordonat oamenilor care se află în spital, inclusiv personalului medical, să părăsească unitatea medicală.

Însă spitalul funcționează în continuare în pofida bombardamentelor și atacurilor care au loc în apropiere. Personalul este insuficient și cu greu se face față numărul răniților care tot vin și vin la spital după ajutor. Medicii le recomandă să meargă în altă parte, însă nu există niciun mijloc sigur pentru a-i duce în altă parte. 

„Înainte, ne veneau răniţi în număr mare o dată sau chiar de două ori pe zi. Acum, răniţii vin la fiecare jumătate de oră. Departamentul de radiologie este suprasolicitat, iar departamentul de chirurgie şi secţia de internări sunt supraaglomerate cu pacienţi”, spune doctorul Marwan Abu Sada.

Sute de camioane cu ajutor umanitar așteaptă la frontierele egiptene

Medicul Marwan Abu Sada a atenționat că situaţia ar urma să se înrăutățească. Acesta spune că rezervele de combustibil pentru generatoare mai ajunge pentru încă două zile, după care situația va fi incertă, dacă nu se intervine între timp.

„Cred că întreaga comunitate internaţională va reacţiona faţă de uciderea oamenilor noştri. Dacă nu vor reacţiona faţă de ceea ce face Israelul, care nu permite să intre combustibil în Gaza, ce vom face cu oamenii conectaţi la respiraţie artificială, cu nou-născuţii, cu bebeluşii? Avem peste 130 de nou-născuţi în secţia pentru terapie intensivă. Ce vom face cu ei? Nu vom putea decât să îi lăsăm să moară în pace. Aceasta va fi situaţia, dacă nu vom avea combustibil pentru generatoarele care să ţină în funcţiune spitalul”, a declarat medicul.

În Gaza a fost permisă intrarea a unei mici părți de ajutor, însă fără combustibil. Israelul nu a permis ajutorul cu combustibil, deoarece se teme că acesta va fi folosit de Hamas. La frontierele egiptene se află sute de camioane care așteaptă să intre în Gaza pentru a le livra ajutoare umanitare civililor care au avut de suferit în urma conflictelor dintre Hamas și Israel. Au eșuat și eforturile umanitare pentru a deschide un coridor umanitar.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---