Externe

Antonio Guterres solicită acțiuni concrete pentru îmbunătățirea ajutorului umanitar în Gaza

schedule 06 apr. 2024, 08:00

Antonio Guterres solicită acțiuni concrete pentru îmbunătățirea ajutorului umanitar în Gaza
lev radin / Shutterstock
Guterres cere acțiuni eficiente pentru criza din Gaza, în contextul foametei și a conflictului prelungit.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat vineri că măsurile actuale nu sunt suficiente pentru a îmbunătăți situația umanitară din Fâșia Gaza. În urma promisiunilor Israelului de a autoriza temporar livrarea de ajutoare prin noi puncte de trecere, Guterres a cerut o "schimbare de paradigmă" și respectarea rapidă și efectivă a angajamentelor asumate.

În contextul unei crize umanitare profunde în Gaza, exacerbate de moartea recentă a șapte lucrători ai ONG-ului World Central Kitchen într-un atac israelian, Guterres a exprimat speranța că intențiile Israelului de a crește ajutorul umanitar vor fi realizate cu promptitudine. Acesta a atras atenția asupra riscului de foamete în masă și a pierderii încrederii în normele internaționale după șase luni de conflict.

Într-o ședință a Consiliului de Securitate, Janti Soeripto, liderul ONG-ului Salvați Copiii-SUA, a prezentat o imagine dureroasă a suferinței copiilor din Gaza, avertizând că următoarele decese în masă ar putea fi cauzate de foamete și malnutriție, nu de violențe directe. Ambasadorul sloven la ONU, Samuel Zbogar, a îndemnat membrii Consiliului să empatizeze cu situația disperată a locuitorilor din Gaza.

În replică, ambasadorul israelian Gilad Erdan a susținut că Israelul a permis constant intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza și a atribuit responsabilitatea situației umanitare dificile grupării Hamas, criticând totodată ONU pentru incapacitatea de a stabili un mecanism eficient de distribuire a ajutoarelor.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---