Avertisment ONU: Lumea se îndreaptă către un război mai mare
„Am început anul 2023 cu o convergenţă de provocări nemaivăzute în viaţa noastră", a declarat Antonio Guterres.
Totodată, grupul de oameni de știință care gestionează ceasul Apocalipsei a estimat recent că omenirea nu a fost niciodată atât de aproape de sfârșitul lumii, aflat acum la 90 de secunde înainte de „miezul nopții”, a amintit el, care consideră acest factor un semnal de alarmă.
„Trebuie să ne trezim și să ne apucăm de treabă”, a subliniat oficialul. El a enumerat și o listă de probleme urgente pentru 2023, în fruntea căreia se află războiul din Ucraina.
„Perspectivele de pace continuă să se diminueze. Riscurile unei escalade şi ale unui carnagiu continuă să crească”, a avertizat responsabilul ONU.
„Mi-e teamă ca lumea să nu se îndrepte ca un somnambul spre un război mai extins, dar mi-e teamă că de fapt o face cu ochii larg deschişi”, a continuat el, înainte de a-și exprima îngrijorarea cu privire la alte amenințări la adresa păcii.
Ceasul Apocalipsei arată 90 de secunde până la sfârşitul omenirii
Ceasul Apocalipsei este mai aproape ca niciodată de miezul nopții, adică sfârșitul omenirii. 90 de secunde ne mai despart de acest moment, spune ceasul simbolic cu care savanții ne arată cât mai avem până distrugem lumea cu tehnologii periculoase create de noi.
Citește și:
ONU avertizează că urmează o nouă creștere a prețului la produsele alimentare
Bulletin of the Atomic Scientists a fost înfinţat chiar după Al Doilea Război Mondial şi ora acestui ceas metaforă a fost setată la 12 fără 7 minute, la acel moment. Trebuie menționat că sunt variabile care influențează acest proces, însă factorii principali sunt amenințarea nucleară și schimbările climatice. De spus este și că ceasul a fost dat înainte de 17 ori, apoi de doar 8.
Dar lucrurile au evoluat prost de la început. Testele nucleare ale celor doua super-puteri din jurul anilor '50 au muşcat 5 minute. Nici războiul din Vietnam nu a ajutat prea mult și a anulat un întreg deceniu de mici ajustări pozitive. Totuși, finalul anilor '80 şi începutul anilor '90 au venit cu un vânt al schimbării.
Tratatele de neproliferare nucleară, căderea Zidului Berlinului şi, iată în 1991, punctul culminant, tratatul de reducerea a armelor strategice - a dus limbile ceasului cel mai departe de miezul nopţii: 12 fără 17 minute. Cel mai optimist punct al istoriei noapte recente.
Citește și:
Confruntări în Gaza: peste 100 de morți în busculadă
Din păcate, încălzirea globală ne-a dus în anul 2020, la ultimul buletin publicat la doar 100 de secunde de miezul nopții. Războiul din Ucraina și retorica nucleară venită din Rusia au făcut ca acum să ne aflăm foarte aproape de Apocalipsă, la doar 90 de secunde. Cel mai probabil, acesta este și motivul pentru care, pentru prima dată, comunicatul a fost făcut în trei limbi: engleză, tradițional, plus ucraineană și rusă.