Externe Social

Primul convoi cu ajutoare ONU a ajuns în Siria

schedule 09 feb. 2023, 14:09

Primul convoi cu ajutoare ONU a ajuns în Siria
Hussein Kassir/Shutterstock

Primul convoi cu ajutoare din partea Organizației Națiunilor Unite a ajuns, joi, în Siria. Acesta a intrat prin nord-vestul Siriei din Turcia, livrând ajutoare în zonele afectate de cutremurul de luni dimineață.

Primul convoi cu ajutoare pentru Siria a ajuns în zonele afectate

Convoiul cu ajutoare trimis de ONU în Siria a trecut prin punctul Bab Al Hawa – singurul coridor de ajutor umanitar dintre Turcia şi Siria, a anunțat Biroul Naţiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA). Convoiul a fost format din şase camioane care transportau articole pentru adăposturi şi produse nealimentare. Autoritățile spun că a fost destul de dificil ca aceste ajutoare să ajungă în Siria din cauza puținelor căi de acces.

Operaţiunea de ajutor transfrontalier a ONU a fost restabilită astăzi. Ne simţim uşuraţi că putem ajunge la oamenii din nord-vestul Siriei în acest moment de urgenţă. Sperăm ca această operaţiune să continue, deoarece este o linie de salvare umanitară şi singurul canal scalabil”, a declarat Sanjana Quazi, şefa OCHA Türkiye.

În jur de 4,1 milioane de persoane vor beneficia de ajutoarele umanitare trimise de Organizația Națiunilor Unite în nord-vestul Siriei. Această regiune se află în cea mai mare parte sub controlul rebelilor.

Un înalt oficial umanitar a menționat că s-au făcut mari eforturi pentru ca ajutoarele să ajungă la oamenii din regiunile afectate de cutremur din Siria, deoarece punctele de trecere de-a lungul graniţei au fost distruse din cauza cutremurului. Autoritățile însă au făcut tot posibilul ca ajutoarele să ajungă și acolo și să ofere o mână de ajutor în aceste momente grele pentru poporul sirian.

În plus, în Siria, acest lucru se întâmplă în mijlocul unei zone de conflict”, a declarat Jan Egeland, secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi.

Bilanțul morților și răniților în urma cutremurului din Turcia și Siria

Numărul deceselor în urma cutremurelor care au avut loc în Turcia și Siria luni a trecut de 15.000 de persoane. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Turcia, acolo de unde a și pornit tragedia. Bilanțul pentru Siria rămâne practic neschimbat, chiar dacă se presupune că acesta va fi, cel mai probabil, mult mai mare. OMS avertizează că până la 23 de milioane de oameni ar putea fi afectați de cutremur în ambele țări.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---