Meteo

Primul episod de iarnă din acest an. Valul de aer arctic coboară spre sud: jumătate de țară, sub avertizare de viscol violent și ninsori abundente

schedule 25 nov. 2023, 10:41

Primul episod de iarnă din acest an. Valul de aer arctic coboară spre sud: jumătate de țară, sub avertizare de viscol violent și ninsori abundente
Foto: LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO

E haos în nordul României, după ce a nins ca în mijlocul iernii. Bulgarii au transmis că este în vigoare cod roșu în acest weekend în regiunile de la granița cu țara noastră. Valul de aer arctic coboară spre sud: Jumătate de ţară, sub avertizare de viscol violent şi ninsori abundente

Jumătate de țară, sub avertizare de viscol și ninsori

Vineri noapte, pe Drumul Național 67C, între Novaci și Rânca, mai multe utilaje au ieșit să deszăpezească drumul. Pe DNA 17, în Pasul Tihuța, la limita județelor Suceava și Bistrița-Năsăud, au ieșit, de asemenea, mai multe mașini care să asigure o bună circulație pe drumurile înzăpezite.

În Maramureș a nins de parcă am fi în mijlocul iernii. Zăpada a blocat primele drumuri, iar un tir nu a mai putut înainta pe șoseaua albă din Pasul Gutăi. Nu s-a mai putut circula nici pe drumul care leagă Sighetu Marmației de Satu Mare, după ce viscolul a rupt un copac ce a căzut pe carosabil. 

În pasul Tihuța, trecătoarea dintre Moldova și Transilvania, utilajele au aruncat la foc continuu materiale antiderapante, altminteri traficul ar fi fost blocat și aici. 

Din cauza vântului puternic și a ninsorilor, mai mulți copaci s-au rupt și au căzut chiar în fața trenului care circula pe relația Sighetu Marmației - București Nord. 

Valul de aer arctic coboară şi spre sudul României

Vântul puternic și ninsorile vor pune stăpânile pe Moldova, Dobrogea, Transilvania şi Oltenia. Viscolul va fi mai intens în sud-estul teritoriului, unde rafale de 80 de kilometri pe oră vor spulbera zăpada. În aceste condiții, conducătorii auto sunt sfătuiți să nu plece la drum decât dacă au o urgență, pentru a nu rămâne înzăpeziți. 

De altfel, toți oamenii sunt sfătuiți de autorități ca în acest weekend să nu treacă prin zone cu arbori, panouri publicitare și clădiri în construcție, ca să evite eventualele accidente provocate de furtună. 

Prognoza pentru București

Capitala este și ea sub atenționare de cod galben de vreme rea, vânt puternic și precipitații abundente. „Ploile se vor transforma în lapoviţă şi apoi chiar şi în ninsoare în noaptea de sâmbătă spre duminică şi pe parcursul zilei de duminică acestea vor continua”, Oana Păduraru, meteorolog ANM.

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni vestește și temperaturi scăzute. În minivacanța de săptămâna viitoare, în București vor fi valori termice de 2 până la 6-7 grade Celsius ziua. Totuși, în timpul paradei de 1 Decembrie, sunt șanse mici de ploi sau ninsori. 

Sfârșitul minivacanței de 1 Decembrie va aduce încălzirea vremii. În termometre vor fi peste 10 grade Celsius în sud-estul țării. În preajma Crăciunului, temperaturile vor scădea din nou, dar ninsori nu vor fi prea multe.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---