Politic

Bogdan Aurescu este primul român ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU

schedule 10 nov. 2023, 08:19

Bogdan Aurescu este primul român ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU
Alexandros Michailidis / Shutterstock

Fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, a fost ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU. Oficialul este primul român care ocupă această funcție.

Bogdan Aurescu, primul român în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU

Bogdan Aurescu, care anterior a ocupat funcția de ministru de Externe, a fost ales în calitate de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU.

"Preşedinţii Adunării Generale şi ai Consiliului de Securitate al ONU anunţă că au fost aleşi următorii judecători la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ): Bogdan-Lucian Aurescu (România), Hilary Charlesworth (Australia), Sarah Hull Cleveland (SUA), Juan Manuel Gómez, Robledo Verduzco (Mexic), Dire Tladi (Africa de Sud)”, a fost scris pe paginile de Twitter ale ONU.

De asemenea, și Bogdan Aurescu a transmis un mesaj.

”Onorat să fiu aleas astăzi în calitate de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU, fiind primul român care îndeplineşte această funcţie”, a scris, la rândul său, Aurescu pe Twitter.

Din partea Adunării Generale a Națiunilor Unite au venit 117 voturi pentru Bogdan Aurescu, iar din partea Consiliului de Securitate al ONU a primit 9 voturi.

”Este un semn de mare apreciere pentru poziţia de principiu a României de a plasa întotdeauna respectarea strictă a dreptului internaţional în centrul politicii sale externe. O altă premieră astăzi: pentru prima dată în istoria CIJ un avocat rus nu este ales”, a mai transmis Aurescu.

Președintele României, Klaus Iohannis, a venit cu un mesaj de felicitare după votare.

"Felicitări consilierului meu Bogdan Aurescu și întregii diplomații a României pentru că este primul român ales judecător la CIJ. Aceasta este o victorie pentru România, pentru primatul dreptului internațional, reflectând angajamentul nostru puternic pentru ordinea internațională bazată pe reguli”, a scris Iohannis pe X, fostul Twitter.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9729 RON
-0.00130
USD
USD: 4.5749 RON
-0.01040
GBP
GBP: 5.9082 RON
-0.00750
HUF
HUF: 1.274 RON
0.00220
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00070
CHF
CHF: 5.1357 RON
0.00480
Convertor valutar

Rezultat: ---