Externe

Alți cinci cetăţeni români au fost evacuați sâmbătă din Sudan. Numărul total se ridică la aproximativ 40 de persoane

schedule 29 apr. 2023, 16:40

Alți cinci cetăţeni români au fost evacuați sâmbătă din Sudan. Numărul total se ridică la aproximativ 40 de persoane
For Her / Shutterstock

Încă 5 cetățeni români și un membru de familie, cetățean sudanez, au fost evacuați sâmbătă de pe teritoriul Sudanului în Egipt. Aceștia au anunțat autoritățile române că se vor adăposti acolo. Până în prezent, din Sudan au fost evacuați 39 cetăţeni români şi 6 membri de familie ai acestora, cetăţeni străini.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că alte 14 persoane (11 cetățeni români și 3 membri de familie ai acestora) au părăsit Sudanul în ultimele zile. Astfel, în cursul zilei de 28 aprilie 2023, 6 cetățeni români și doi membri de familie au părăsit Sudanul cu un zbor de evacuare organizat de către autoritățile britanice, cu destinația Cipru.

Centrala MAE și Ambasada României la Nicosia acordă sprijin cetățenilor pentru repatrierea în România, prin asigurarea transportului din Cipru spre țară, eliberarea documentelor de călătorie și îndeplinirea tuturor formalităților de tranzit, mai transmite MAE.

„De asemenea, în data de 29 aprilie a.c., alți 5 cetățeni români și 1 membru de familie, cetățean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului cu destinația Republica Arabă Egipt. Aceștia au informat autoritățile române că doresc să rămână pe teritoriul statului egiptean.
La acest moment, dintre cele două persoane care se mai află în atenția Ambasadei României la Addis Abeba (un cetățean sudanez, membru de familie al unui cetățean român și un cetățean român), cetățeanul sudanez se deplasează pe cale rutieră din Sudan către Etiopia, iar cetățeanul român a informat misiunea diplomatică că nu mai dorește evacuarea din Sudan.”, a mai anunțat MAE.

Unde se pot adresa cetățenii români aflați în Sudan

Până la momentul actual, de la convocarea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a task-force-ului interinstitutional, 39 de cetățeni români și 6 membri de familie ai acestora, cetățeni străini au fost evacuați din Sudan.

„Task force-ul interinstituțional își continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluțiile din Sudan și menține legătura cu cetățenii români aflați încă în Sudan și pe teritoriul altor state în tranzit spre România, precum și cu celelalte state membre UE și partenere, în vederea finalizării procedurilor de evacuare, aflate în curs, a cetățenilor români și străini, membri de familie. Echipa consulară a Ambasadei României la Addis Abeba va menține legătura cu cetățeanul român care nu mai dorește să fie evacuat și va întreprinde demersuri de sprijin dacă va reveni asupra deciziei sale.”, a mai menționat MAE.

MAE reamintește că, având în vedere deteriorarea situației de securitate, începând cu data 17 aprilie 2023 a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 (Manifestați atenție deosebită – www.mae.ro/travel-alerts/2924) și recomandă tuturor cetățenilor români care încă se mai află pe teritoriul Sudanului să își facă cunoscută prezența prin contactarea de urgență a misiunii diplomatice a României în Etiopia și să solicite asistență consulară dacă doresc să fie evacuați.

MAE a mai adus în atenția cetățenilor români că pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba +251 116 622 675, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice +251 935 350 059.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.971 RON
0.00020
USD
USD: 4.5892 RON
-0.01040
GBP
GBP: 5.7967 RON
-0.00010
HUF
HUF: 1.2597 RON
-0.00560
BGN
BGN: 2.5416 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0678 RON
0.01550
Convertor valutar

Rezultat: ---